Microsofts Corey Sanders, med titeln ”datachef” (Director of Compute) för molnplattformen Azure, har lagt märke till en sak: Många kunder vill flytta sina VMware-miljöer rakt av till Azure. Det skriver han i ett blogginlägg.

Att flytta existerande it-lösningar till molnet rakt av, kallas ”lift and shift”, är en möjlig strategi för molnmigreringar. Man kan ha åsikter om hur smart det är, men det är uppenbart att det känns som den minst jobbiga lösningen i många lägen. Frågan är hur mycket nytta man drar av molnlösningar i längden med den strategin.

Men, det kan så klart vara så att det är ett lämpligt första steg i en molnmigrering. När de existerande lösningarna har flyttats kan man ta i tu med att anpassa deras arkitekturer till molnteknik.

Läs också: Microsoft menar allvar med Dotnet överallt

Hur som helst, för att underlätta raka migreringar av Vmware-jobb så kommer Microsoft att introducera Azure Migrate 27 november. Man framhäver att det är en lösning för att flytta it-lösningar som innefattar flera servrar. Det finns en förhandsversion tillgänglig.

Azure Migrate innehåller bland annat lösningar för följande:

Nulägesanalys och behovsberäkning. Med ett grafiskt verktyg kan man kartlägga den existerande miljön, inklusive beroenden, innan migreringar och få hjälp med att avgöra vilka molnresurser som krävs.

Själva migreringen. Enligt Microsoft krävs det ”bara några enkla klick”. Man får nog ta den utfästelsen med ett par nypor salt. Det är gott nog att det överhuvudtaget finns verktygsstöd för migreringen.

Optimering av resurser och kostnader på Azure.

Läs också: Microsoft greppar taktpinnen för serverlösa appar

Hur ställer sig VMware till det här? På kort sikt är det nog ingen fara, eftersom strategin inbegriper att kunderna fortsätter använda VMwares produkter, med alla avgifter det medför. Kunderna byter bara egna resurser som servrar mot resurser på Azure.

Men på längre sikt kan det förstås innebära att VMware förlorar greppet om många av sina kunder. När Microsoft så småningom lanserar lösningar som ersätter VMware-produkter, vilket man lär göra, så blir det kanske lockande för många kunder att välja Microsofts alternativ.