Tidigare i veckan erkände Intel att de hittat allvarliga buggar i en lång rad processorer. Det är sårbarheter i chippens mjukvara som kan låta en hackare ta kontroll över eller stjäla information från datorn.

Intel har visserligen redan åtgärdat problemet, men resan därifrån till att alla sårbara datorer är säkrade kommer att bli lång. Varje tillverkare måste i sin tur släppa uppdateringar som användarna installerar.

Det är en tidskrävande process, och flera stora pc-tillverkare kan inte lova några patchar förrän under nästa år. Det skriver The Register som gjort en sammanställning av läget.

Läs också: Amazons smarta nyckel som släpper in budet i ditt hem har redan blivit hackad

Fujitsu och HPE har jobbat snabbt och redan fått ut firmwareuppdateringar för många datorer och servrar. Men de andra större tillverkarna har gett skiftande besked.

Lenovo och Acer, som har listat 240 sårbara pc-modeller, har inte velat ge någon prognos alls. Dell, med 191 drabbade modeller, har släppt uppdateringar till servrar och kommer att släppa de första pc-patcharna till jul och sedan fortsätta rulla ut till fler modeller under januari.

Panasonic lovar åtgärder mot slutet av januari, medan HP inte gett några besked alls än så länge. Inte ens Intel själva har uppdateringar ute till sina kompakta datorer som Computestick och Computecard – de släpps under december månad.

Säkerhetsbranschen är fortfarande inte klara över exakt hur allvarliga sårbarheterna är i praktiken. Buggarna har upptäckts av forskare vid säkerhetsfirman Positive Security som ska visa upp sina rön på hackerkonferensen Black Hat om ett par veckor.

Läs också: En trotjänare lämnar oss – Intel pensionerar bios

De hävdar att de kan angripa en sårbar dator via usb-porten och infektera den med skadlig kod – även om datorn är låst eller avstängd. Den positiva nyheten är också att de flesta av sårbarheterna inte kan uttnytjas om en hackare inte har fysisk tillgång till datorn eller servern, men åtminstone en av buggarna ska också göra det möjligt att genomföra angrepp via nätet.

Här hittar du en lista på de drabbade processorerna, och information om hur du tar reda på om din dator är drabbad.