Samsungs forskningsinstitut har tagit fram en ny typ av batterier som laddas fem gånger snabbare än dagens litiumjonbatterier. Det rapporterar Financial Times.

Genom att använde syntetiska "bollar" av grafen har Samsung ökat kapaciteten på litiumjonbatterier med 45 procent. Samtidigt minskar laddningstiderna ordentligt. 12 minuter för en full laddning, jämfört med runt en timme för dagens mer snabbladdade mobiler.

Batterierna klarar även tillräckligt höga temperaturer för att användas i eldrivna bilar, uppger Samsung. Tekniken skulle kunna vara en lösning för att minska laddningstiderna utan att tumma på räckvidden, resonerar forskarna.

Läs också: Samsung visar hur Linux på mobilen ska ersätta din desktop

Grafenbollarna ser ut som mikroskopiska tredimensionella popcorn och används som material till anoden och katoden på litiumjonbatterierna. Samsung har publicerat sina rön i tidsskriften Nature och tagit patent på tekniken i Sydkorea och USA.

Utvecklingen av tekniken befinner sig fortfarande på ett tidigt stadie, så det är nog ett par år bort innan grafenbatterier är på plats i nästa Galaxy-telefon.