Spotify, Tinder, Twitter, Uber och Snapchat. Det är några av apparna från Google Play som i smyg spårar användarna, enligt en ny forskningsrapport från Yale university.

De har kartlagt förekomsten av 25 spårningsplugin som apputvecklare kan använda sig av. Över 300 applikationer har analyserats, och mer än tre fjärdedelar av dem innehåller minst ett spårningsplugin.

Läs också: Hundratals Android-appar spionerar på användarna

Vilken data de samlar in om användarna varierer, men forskarna konstaterar att de oftast används för att visa riktad reklam, analysera beteenden och spåra var användarna befinner sig.

”Bristen på transparens kring insamlingen, översändningarna och bearbetningen av datan via de här spårningsverktygen ger upphov till stor oro över integriteten och kan allvarligt påverka säkerheten i den mobila mjukvara som laddas ned och används av miljarder människor världen över", skriver forskarna.

Analyserna har gjorts ihop med franska Privacy Exodus, som också lanserat en sajt för att uppmärksamma spårningsfunktioner i populära appar. Där går det att kolla igenom analyserade appar och se vilken data de sniffar reda på. Hittills finns drygt 400 applikationer på sajten, och fler är på väg.

Läs också: Allvarligt säkerhetshål drabbar hälften av världens e-postservrar

Även om rapporten fokuserar på Android finns förmodligen samma problem på IOS. Forskarna skriver att många av de spårningsverktyg de kontrollerat har stöd både för IOS och andra, mer "obskyra" operativsystem.