Det finns sedan länge i varenda webbläsare och MacOS har det sedan förra året. Nu hoppar Microsoft på tåget och börjar testa ett fliksystem i sina Windows 10-applikationer, skriver The Verge som fått provköra funktionen.

Microsoft kallar tabbarna för ”sets” och de gör det möjligt att köra flera applikationer eller dokument i ett och samma fönster. Har du ett Word-dokument uppe kan du välja att öppna nya flikar med exempelvis anteckningar från Onenote, en Powerpoint-presentation eller en webbsida.

Läs också: Linux-Münchens kovändning total – satsar halv miljard på Windows 10

På så sätt kan du samla alla funktioner du behöver för att arbeta med ett dokument i ett och samma fönster – eller ett ”set". Sessionen sparas också. När du öppnar upp originaldokumentet på nytt frågar Windows om du vill ladda samma flikar som sist.

Låter det krångligt kan du kolla demon nedan.

Redan från början kommer Office 365-användare kunna synka sina sett mellan datorer, men tanken är att flikarna även ska kunna överföras mellan olika plattformar. Har du skrivit på ett dokument på en pc, kan du öppna det på din mobiltelefon och få upp samma flikar där.

Till en början testar Microsoft flikarna på ett fåtal applikationer, som programmen i Office 365-sviten. Men tanken är att tabbarna så småningom ska fungera i alltifrån Utforskaren och Notepad till Photoshop.

Läs också: Jättelikt säkerhetshål – det går att logga in på din Mac utan lösenord

Men det kommer att ta sin lilla tid innan alla får flikarna. Först ska de testas av användare i Windows Insider-programmet. Tanken är att rulla ut funktionen till en mindre grupp betatestare de närmaste veckorna, och sedan succesivt släppa på fler användare.