Att it-utvecklingen går mot molnteknik har stått klart ett tag nu, liksom att den manifesterar sig i form av både publika och privata moln. Analyshuset IDC uppskattar att satsningar på publika moln står för 23 procent av de globala investeringarna i it-infrastruktur i år, medan privata moln står för 15 procent. Det lämnar 62 procent till traditionella datacenter.
År 2020 tror IDC att publika moln kommer att stå för 30 procent, privata moln för 20 procent och att datacenter backar till 50 procent. En slutsats att dra av det här är att hybridmoln, alltså lösningar som innefattar både publika och privata moln, kommer att öka i betydelse.
Ett orosmoln (ursäkta) är att det kan kännas oklart hur hybridlösningarna ska se ut. Det beror förstås på att det handlar om ny teknik, men kanske framför allt på att det presenteras en stor mängd teknikalternativ just nu.
Enligt Network World är dock bilden på väg att klarna. Här är fyra spådomar om hybridmoln, inför 2018:
1. Leverantörerna väljer väg. Många större molnleverantörer har ägnat 2017 åt att formulera strategier för hybridmoln. 2018 blir det dags att implementera.
Allra tydligast gäller det här för Microsoft. Efter att ha ägnat två år åt att marknadsföra hybridplattformen Azure Stack har man lyckats lansera den. Det är egentligen en plattform för privata moln som ska vara en avbild av det publika Azure, vilket ger en grogrund för hybridlösningar. En del kunder har redan kommit i gång med Azure Stack.
Läs också: Glöm molnet, servrarna och IoT – HP Inc klarar sig bättre med pc och skrivare
Amazon som har hållit fanan högt för publika moln har också rättat in sig i hybridledet, till exempel genom ett partnerskap med virtualiseringsjätten VMware. Google har blivit partner med både VMware och Nutanix. Oracle och IBM kör hemsnickrat.
2. Kunderna börjar förstå privata moln. När allt fler företag börjar använda publika molntjänster börjar de också förstå hur de kan använda privata moln och hybridlösningar. Det som lockar är framför allt samma typ av åtkomst till infrastruktur och utvecklingsmiljöer som är möjlig på publika moln. Att kunderna lyckas hitta rätt mix av publikt och privat, alltså hybridlösningar, innebär ett lyft för leverantörer som Red Hat och HP.
3. Containrar och serverlöst visar vägen. En satsning på molnteknik innebär för de flesta att man kommer att botanisera i ett diversifierat plattformslandskap. För att hantera det behövs det något som skapar enhetlighet. På ett tekniskt plan framstår containerteknik som Docker allt mer som lösningen. Vissa kunder anammar också plattformstjänster, men oberoende av plattformsval så kan containrar underlätta hanteringen av applikationer.
Läs också: Tio år efter splitten – därför slås Skanova ihop med Telia
Även serverlösa applikationer kommer att förenkla. I dag körs sådana, i form av funktioner, mest på publika tjänster som Amazons Lambda och Microsofts Azure Functions. När de hittar in i privata moln kan de komma att underlätta att skapa hybridlösningar.
4. Fokus på anslutningar. Företag som satsar på hybridlösningar kommer att behöva flytta mycket data mellan privata och publika moln. Det blir viktigt med snabba och säkra förbindelser. Det här har företag som Equinix och Digital Realty insett och erbjuder snabba förbildelser till de stora molnleverantörerna.