På Amazons stora konferens Reinvent som pågår i Las Vegas just nu har mycket handlat om utbyggnadstakten för företagets datacenter och andra allmänna ämnen. Men lite i skymundan har Amazon brassat på med en imponerande mängd tekniska lanseringar.

Den kanske mest grundläggande lanseringen är ”rena servrar”, eller ”bare metal instances” som de kallas, på molntjänsten EC2. Den nya instanstypen kallas I3.metal och finns tillgänglig i en förhandsversion.

Skillnaden mot vanliga instanser (virtuella servrar) är att man kan köra ett operativsystem direkt på hårdvaran och slipper använda en virtuell maskin som mellanlager.

Läs också: Superchippet som ger Amazon världens kraftfullaste molntjänst

Varför vill man göra det? Ett skäl är att få tillgång till lågnivåfunktioner som inte nås via en virtuell maskin, till exempel vissa verktyg för prestandamätning. Ett annat att köra applikationer för vilka man inte har licenser för virtualiserade miljöer. Det kanske mest uppenbara skälet är bättre prestanda i vissa lägen.

En annan nyhet som rör EC2, som hänger ihop med ”bare metal”, är att Amazon har jobbat i fyra år med något som kallas Nitro System. Det innebär i korthet att man tagit fram specialiserad hårdvara, till exempel så kallade ASIC-kretsar (application-specific integrated circuit), alltså specialiserade kretsar.

Lösningen som används för vissa typer av instanser på EC2 tar till exempel hand om uppgifter som nätverks- och lagringshantering. Det grundläggande syftet är att erbjuda bättre prestanda, tillgänglighet och säkerhet på EC2.

Läs också: Jättemobilernas återkomst – snart tar de över marknaden

Ytterligare en spännande teknisk nyhet är Javascriptbiblioteket Amplify, som ger tillgång till molntjänster via deklarativt skriven kod. I korthet handlar det om att jobba med olika kategorier av molnfunktioner, i stället för individuella tjänstekontrakt. Det låter onekligen enklare.

Exempel på kategorier i Amplify är autentisering, trafikanalys, lagring, cache, samt anpassning till olika språk och länder.

Slutligen hittar vi en förhandsversion av Sumerian. Det är en webbläsarbaserad utvecklingsmiljö för att skapa AR-, VR- och 3d-tillämpningar.