En av nyheterna från Amazon Web Services pågående mässa i Las Vegas är en kamera specialbyggd för maskininlärning. Deeplens är en videokamera med inbyggd mjukvaran för bildigenkänning, och går loss på 250 dollar, dryga 2 000 kronor.

Men som av en händelse kontrade Google genast med en liknande rigg. För en betydligt blygsammare peng.

AIY Vision Kit är maskininlärningens svar på Google Cardboard. En liten kartonglåda där du monterar en kamera och en Raspberry Pi-dator för att komma igång med bildigenkänning.

Läs också: Furlexa är domedagen i form av en Furby som käkat en Raspberry Pi

Huvudkomponenten i Vision Kit är ett AI-chipp från Intel, Movidius MA2450. Det är en strömsnål processor som är skräddarsydd för att träna och köra inbäddade neuronnät. Allt du behöver för att bygga en liten kartongrobot som klarar av enklare bildanalyser i realtid.

AIY Vision Kit

Google har tidigare släppt AIY Voice Kit, som bygger på samma principer men som namnet antyder fokuserar på röstigenkänning istället.

AIY Vision Kit släpps i december och kostar 45 dollar i USA, men du måste själv köpa till en Raspberry Pi Zero W och en Pi Camera. Totalkostnaden blir ändå långt under hälften av vad Amazons skrytbygge kostar.