Två av tre Chrome-användare på Windows har program på datorn som interagerar med Chrome, och det är inte bra tycker Google. Det gör nämligen webbläsaren mycket mer benägen till att krascha, skriver Google i ett blogginlägg.

Därför ska dumheterna – eller ja, antivirusprogrammen, som vi också kallar dem – upphöra. Från och med juni nästa år kommer Google att börja blockera tredjepartsprogram som vill köra kod i Windows-versionen av Chrome. Och det är just dåligt skrivna säkerhetsverktyg som pekas ut av Google.

Läs också: Google Chrome: 7 smarta tips för den populära webbläsaren

Stoppet ska ske i tre steg. Från april ska Google börja tala om för användaren när ett tredjepartsprogram orsakat en krasch. Från och med juni kommer tredjepart att stoppas, om det inte hindrar Chrome från att starta (det skulle exempelvis kunna handla om ett antivirusprogram som kräver åtkomst för att låta webbläsaren köra).

Från och med januari 2019 och släpper av Chrome 72 kommer det dock att vara totalstopp, förutom om koden är signerad av Microsoft eller om det rör sig om hjälpmedelsverktyg.

Läs också: Ouch! Microsoft-anställd tvingas installera Chrome mitt under demo när Edge kraschat

Till alla utvecklare som påverkas verkar Google ha ett ganska klart budskap: flytta funktionerna till ett webbläsartillägg eller lämna Chrome i fred.

Chrome på Mac och Linux ska inte påverkas av förändringarna.