Nu rapporterar Net Applications att Windows 7 för första gången inte finns på fler än 50 procent av alla pc som kör Windows. Novembermätningen visar att Windows 7 finns på 48,8 procent av alla Windows-pc.

Om man räknar in alla skrivbordsdatorer, inklusive bärbara, så har Windows 7 en andel på 43,1 procent. Det innebär en minskning på 3,5 procentenheter från föregående månad. Den här uppgiften innefattar även Macar och Linuxdatorer, vilket gör att andelen för Windows 7 blir lägre än för bara Windows-datorer. Någon version av Windows fanns på 88,4 procent av alla persondatorer.

Läs också: Windows 10 har fått inbyggt skydd mot ransomware – så använder du det

Minskning för Windows 7 beror förstås på att Windows 10 vinner mark. Den senaste versionen av Microsofts operativsystem är nu uppe i en andel på 32 procent av alla persondatorer.

I övrigt kan noteras att Windows 8.1 ligger på 6 procent och Windows XP på 5,7 procent. Olycksbarnen Windows 8 och Vista noterar 1,2, respektive 0,4 procent.

Windows

Olika versioner av Mac OS står sammanlagt för 9 procent, Linux för 2,2 procent och Chrome OS för 0,3 procent.

Marknadsundersökningar som den här, som bygger på att övervaka trafik på internet, brukar kritiseras ibland. Men även om man har åsikter om hur data samlas in, så ger de i alla en jämförelse över tid. Eller?

Läs också: Äntligen! Snart får alla Windows 10-appar flikar

För novembersiffrorna rapporterar Net Applications att man har gjort om proceduren för datainsamling, för att filtrera bort botar. Tidigare har man noterat att det mesta av trafiken från vissa stora länder har kommit från botar. Nu har Net Applications justerat inte bara de aktuella siffrorna, utan även äldre siffror.

En slutsats är att Windows 7 minskat i snabbare takt än man tidigare trott. Så Microsoft verkar ha haft rätt när man hävdat att övergången till Windows 10 gått ganska snabbare än vad vissa hävdat.