Kreativiteten är stor vad gäller autentisering, eller inloggning. Inte minst så används människokroppen på olika sätt. Fingeravtryck och ansiktsigenkänning är kända metoder. Nu tar Samsung ett steg till inom det här området, med en till synes omständlig lösning.

Cnet berättar att Samsung ansökt om patent för en metod som inbegriper människors handflator. Men det är inte så enkelt som att en avläsning av en handflata ska ordna inloggning. Åh nej, här krävs en mer avancerad procedur, verkar man ha tänkt på Samsung.

Läs också: Så funkar tvåfaktorsinloggning – slå på det genast

Så här är det tänkt att fungera: Med hjälp av kameran på en mobil så läses en användares handflata. Om den godkänns så visas ledtrådar om ett lösenord ”gömda” i en bild på handflatan. På så vis ska användaren kunna komma ihåg sitt lösenord.

Vadan detta? En gissning är att den krångliga proceduren i sig ska försvåra intrång. Och eftersom ledtrådar om lösenord inte visas i klartext, så ska det bli svårare för spionprogram att ta del av informationen.

En annan anledning kan vara att bildminnet ska hjälpa användaren på traven. Om denne har sett en bild med lösenordsledtrådar inbäddade i bilden på handflatan förut, så kanske användarens eget minne kickar in och plockar fram lösenordet?

Läs också: Topplista: här är de 10 största riskerna på webben

Det återstår att se om, och när, Samsungs nya metod för autentisering får se dagens ljus i företagets smartmobiler. Om inte annat så visar den att det experimenteras friskt med nya metoder för autentisering.