Den här superdatorn består av 750 Raspberry Pi

Med hjälp av 750 Raspberry Pi-datorer har forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA byggt en superdator som är oslagbart prisvärd. Labbet har redan flera superdatorer med teraflop-prestanda. Men den lilla strömsnåla och billiga Raspberry Pi-datorn passar perfekt för att bygga ett datorkluster för att testa ny mjukvara.

Läs också: Guide: 9 Raspberry Pi-projekt du kan bygga själv

– Raspberry Pi-modulerna låter utvecklare klura ut hur de ska skriva mjukvaran och få den att fungera bra utan att ha en dedikerad jättelik testbädd [på petaflop-nivå], som skulle kosta en kvarts miljard dollar och använda 25 megawatt ström, säger Gary Grider som är chef över laboratoriets forskningsgrupp i ett pressmeddelande.

Pajklustret har byggts av Bitscope och använder specialbyggda moduler om 150 Raspberry Pi-enheter vardera. Fem sådana ger totalt 750 enkortsdatorer med sammanlagt 3 000 processorkärnor.
 
raspberry pi

Det ger en stor anläggning för bara några hundra tusen kronor, och som bara drar en bråkdel av strömmen. På sikt har forskarna planer på att expandera superpajen till "tusentals" enheter.

Labbet i Los Alamo är inte ensamt om att bygga stora kluster av Raspberry Pi. Sedan tidigare finns en rapport av forskare som byggt ett 300 enheter stort kluster vid universitetet i Bozen-Bolzano.
 

Bygg en egen Mars-bil

Nasas omtalade Mars Rover har levererat många bilder och forskningsdata från den röda planeten. Jet Propulsion Laboratory vill inspirera dig att bygga en egen självkörande sexhjuling som är baserad på en Raspberry Pi. Alla ritningar och programkod du behöver finns fritt tillgängliga på nätet.
mars rover raspberry pi

 

Googles AI-kamera drivs av Raspberry Pi

När Amazon visade upp sin Deeplens-videokamera med inbyggda funktioner för maskininlärning ville naturligtvis inte Google vara sämre. Sökjätten kontrade omedelbart med en liknande rigg, men för en betydligt blygsammare peng.

AIY Vision Kit är maskininlärningens svar på Google Cardboard. En liten kartonglåda där du monterar en kamera och en Raspberry Pi-dator för att komma igång med bildigenkänning.

Läs också: Tråkigt på semestern? Här är 6 Raspberry Pi-projekt du kan underhålla dig själv med

Huvudkomponenten i Vision Kit är ett AI-chipp från Intel, Movidius MA2450. Det är en strömsnål processor som är skräddarsydd för att träna och köra inbäddade neuronnät. Allt du behöver för att bygga en liten kartongrobot som klarar av enklare bildanalyser i realtid.

AIY Vision Kit kostar 45 dollar i USA, men du måste själv köpa till en Raspberry Pi Zero W och en Pi Camera. Totalkostnaden blir ändå långt under hälften av vad Amazons skrytbygge kostar.
 

Spela Tetris på ditt IKEA-bord

Belgiska utvecklaren Vincent Deconinck gjorde om ett IKEA-bord till en stor pekskärm som bland annat kan användas för att spela Tetris på. Självklart finns en beskrivning av hela projektet tillgänglig på nätet.
 


Läskigaste Furbyn har käkat en Raspberry Pi

En Raspberry Pi Zero W, en vanlig Furby och Amazons röstassistent Alexa. Är det receptet för domedagen à la Terminator? Det är åtminstone komponenterna som behövs för att skapa din egen ”Furlexa”. En talande, nästan tänkande monsterrobot signerad Howchoo-bloggaren Zach.
 
Raspberry Pi-datorn ersätter Furbyns inbyggda kretskort och kör Amazons öppna Alexa-mjukvara. Zach har även bytt ut djurets inbyggda mikrofon och högtalare mot lite vassare varianter.
 
furlexa

Motorn som kontrollerar Furbyns rörelser är kvar sedan originalet, och med några enkla Python-skript så viftar Furlexa så där irriterande på öronen och rör på munnen varje gång röstassistenten talar. Tyvärr – eller lyckligtvis – rymdes inget batteri i skapelsen, så roboten får hålla sig på sladdlängds avstånd från en strömkälla.

Läs också:Julklapparna du inte vill ge ditt barn – de här smarta leksakerna är busenkla att hacka

Men väl monterad och programmerad klarar Furlexa av att göra i princip allt en Amazon Echo kan. Plus att den är skräckinjagande. Vill du av oklara skäl göra en Furlexa själv kostar delarna, inklusive Furbyn, runt 50 dollar. Detaljerade instruktioner hittar du på Zachs blogg.
 

Kattrobot byggd kring en Raspberry Pi

Den här fyrbenta roboten, som för tankarna till Boston Dynamics skapelser, är en kattrobot byggd kring en Raspberry Pi. Rongzhong Li kallar sitt imponerande projekt för "Open Cat" och tanken är att det ska bli open source så småningom.

Klassisk Apple-dator i miniatyrreplika

Här är Raspberry Pi-projektet för dig som saknar din gamla Macintosh Classic. Den här ambitiösa och fullt fungerande mini-Macen skapades av John Leake och använder Dank Emulator för att köra Mac OS. Enligt Leake kostade alla komponenter inte mer än 100 dollar.

mini mac raspberry pi
Foto: John Leake

Robotarm i miniatyr styrs från en Raspberry Pi

Drömmer du om att ha en liten robot-hjälpreda där hemma som kan utföra enklare sysslor? Då är det nya kickstarterprojektet Mearm Pi, med sin Raspberry Pi-drivna robotarm, något för dig.

Förvisso är armen inte i närheten av lika komplicerad som Darpas kommande robotarms-protes, men om man får tro videon på Kickstarter-sidan kan Mearm Pi spela xylofon och doppa kakor i te.

raspberry pi

Det är sajten The Verge som letat reda på byggsatsen som enkelt ska kunna sättas ihop till en fullt fungerande robotarm – utvecklarna utlovar att det är såpass enkelt att barn kan göra det som ett hobbyprojekt.

Läs också: Så landar du ett jobb i framtidssektorn. ”Köp en Raspberry Pi och börja lek”

Om man vill kan man även koda egna kommandon till armen med hjälp av en webbapplikation, något som också kan göras av barn då det knappt krävs några förkunskaper.

Bärbar dator i byggsats med barnen som målgrupp

Det finns en rad lösningar för att bygga laptops med hjälp av Raspberry Pi-datorer, men Kano har släppt det klart färggladaste och barnvänligaste alternativet. Computer Kit Complete innehåller bland annat en Raspberry Pi 3, en högupplöst tiotumsskärm, en usb-hubb, batterier, sensorer och ett tangentbord. Kort sagt allt som behövs för att bygga en liten lättkånkad laptop.

kano raspberry

Företaget levererar kittet med sitt eget operativsystem Kano OS som bland annat innehåller ett 150 timmars långt äventyrsspel där ungarna ska lära sig koda. Perfekt för föräldrar som vill att barnen lär sig läsa Python parallellt med böcker, eller bygga Scratch-program istället för Lego.

Computer Kit Complete släpptes lagom till julhandeln för 329 euro. För den som vill bygga en mer stationär dator släpps också Computer Kit 2017 utan skärm och batteripaket för 199 euro.

Gör din Raspberry Pi till en dörröppnare

Om du har en motoriserad garageport, varför inte låta en Raspberry Pi ta kontroll över den? Det här projektet visar hur Apples smarta assistent Siri kan kopplas ihop med Raspberry Pi för att öppna dörrar och styra andra saker i hemmet.


Eldriven skateboard som styrs från en Raspberry Pi

Även du som har en lite mer fartfylld hobby, som skateboarding, kan hitta spännande projekt med en Raspberry Pi i grunden. The Raspberry Pi Guy har byggt en eldriven skateboard baserad på en Raspberry Pi Zero. Förutom själva skateboarden och en elmotor, ingår dessutom en Nintendo Wiimote för hastighetsstyrning i projektet. Hur snabbt den kan köra? 30 kilometer i timmen, vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

Källkoden till projektet finns tillgänglig på Github om du känner dig sugen att bygga en egen elskateboard.

Artikeln är tidigare publicerad i augusti 2018.