Ett sätt att få i gång ytterligare en miljard användare av smartmobiler i världen är att sälja riktigt billiga smartmobiler till dem. Det gäller kanske speciellt för många utvecklingsländer. Problemet med den strategin är att riktigt billiga mobiler tenderar att ha riktigt dålig kapacitet och dåliga prestanda, till skillnad från toppmodellerna.

Med tanke på att dagens mobiloperativ har blivit tungviktare som kräver en hel del av hårdvaran så går inte ekvationen ihop. Vad göra?

Läs också: 9 språk att hålla ögonen på

Google har noterat det här och lanserat en lättviktsvariant av Android 8.1, kallad Android Oreo Go edition. Målet med Android Go är att möjliggöra ”fullt fungerande smartmobiler som kan användas för att surfa på webben och köra appar”.

Android Go är avsett för mobiler med mellan 512 MB och en GB minne. Det bjuder på en nykomponerad uppsättning medföljande appar, som ska bara ska ta hälften så mycket lagringsutrymme i anspråk som vanliga Android.

Google har börjat leverera Android Go till mobiltillverkare. Det återstår att se när, och var, det dyker upp mobiler med den bantade Androidvarianten. För att få fart på användningen har Google i alla fall skapat en särskild avdelning på Play Store för appar som ska passa till Android Go.

Läs också: Google helgarderar med nytt språk på Android

Enligt uppgift så är hälften av världens befolkning, det blir cirka 3,8 miljarder människor, ännu inte online. Det borde alltså finnas en marknad att adressera. Och, ärligt talat, så låter Android Go som ett möjligt val även för folk som har råd med dyra mobiler. Frågan är om det kommer att bli tillgängligt i länder som Sverige.