Små inbäddade uppkopplade prylar har ett problem – de drar ström. Men så behöver det kanske inte vara.

Forskare vid University of Washington har tagit fram en metod för att skapa 3d-utskrivna föremål som kan koppla upp sig utan vare sig batteri eller kretsar. Istället använder de mekaniska metoder för att reflektera wifi-signaler. Något de säger sig vara först i välden med.

”Den stora utmaningen var, hur kan man kommunicera trådlöst över wifi om man bara använder plast? Det är något som ingen kunnat göra tidigare”, säger doktoranden Vikram Iyer i ett pressmeddelande.

Läs också: Boeing sparar miljoner med 3d-utskrivna flygplansdelar

Forskarna har tagit fram vindmätare, sensorer som kan upptäcka vattenläckor och batterifria smartknappar helt i plast. Det är väldigt analoga sensorer vi pratar om, vindmätaren snurrar när det blåser, vilket får ett kugghjul att börja snurra för att sedan få en 3d-utskriven antenn att fånga upp befintliga wifi-signaler och skicka dem vidare i ett mönster som en wifi-mottagare kan läsa som ettor och nollor.

Forskarna visar ett exempel på en ”mätare” som de skruvar på en dunk sköljmedel. När medlet rinner genom sensorn tickar kugghjulen och får antennen att förmedla nivån på vätskan till en dator. Där tar Amazons app emot signalerna och beställer automatiskt en ny dunk när den gamla börjar ta slut.

tvättmedel

På samma sätt har forskarna skrivit ut knappar, reglage och pekdon som aktiveras mekaniskt när de trycker på dem, och kan användas för enklare kontroller på datorn. Som att ändra volym eller starta en viss applikation.

Forskarna har släppt alla sina prylar fria på nätet, så vill du experimentera själv är det bara att ladda ned cad-filerna och börja skriva ut.