Efter sju sorger och åtta bedrövelser så är det till slut dags: Nu har det presenterats pc med Arm-processorer. Det är HP och Asus som visar modeller med Qualcomms Snapdragon 835 Mobile PC Platform. HP Envy X2 är en surfplatta och Asus Novago en så kallad ”ultrabook”. Även Lenovo ska visa en modell snart.

Genom att använda en processor som från början är avsedd för smartmobiler ska batterilivslängden sträcka sig över två dagar.

Läs också: Snart kommer Windows 10 på Arm-pc – kan Qualcomm hota Intel?

Det här handlar alltså om datorer, eller surfplattor, som kör riktiga Windows 10, inte det nedsablade gamla Windows RT som tidigare användes i vissa Surfacemodeller från Microsoft. Men att det handlar om Windows 10 kan kanske ses som en sanning med modifikation, eftersom äldre Windowsprogram körs med hjälp av emulering, med allt vad det kan innebära av sämre prestanda.

Nyare, så kallade UWP-appar (Universal Windows Platform) ska fungera bättre.

Asus Novago
Asus Novago.

Frågan framöver är om eventuella sämre prestanda är ett pris folk är villiga att betala för att få en batterilivslängd på mellan 14 och 24 timmar, för kontinuerlig användning. En gissning är att många klarar sig med de prestanda som erbjuds med Arm-pc. Frågan är om de vill använda dem.

Läs också: AI sätter nya krav på chipptillverkarna - Intels dominans hotas

Vad gäller leveranser ska Asus Novago finnas tillgänglig innan året är slut. Priserna ska starta på 599 dollar i USA, med fyra GB minne, 16 GB lagring och en skärm på 13,3 tum. Det kanske innebär ett pris på mellan 6 000 och 7 000 kronor, exklusive moms, i Sverige, om modellen kommer hit?

HPs Envy X2 med en skärm på 12,3 tum ska finnas tillgänglig under nästa vår, oklart till vilket pris. Förutom upp till 20 timmars aktiv användning på en laddning utlovas 700 timmars ”ansluten standbytid”.