Tekniktrender och genombrott av olika storlekar är legio vad gäller it. Men när nya lösningar börjar användas i stor omfattning så förändras ofta arbetet med dem. Det visar sig inte minst i följande fem företeelser som tog ordentlig fart 2017.

Genombrott 1: Docker på bred front
Containrar, främst med Docker, har varit hett i flera år. Men 2017 hände framför allt två saker, som hänger ihop, som lyfte användning av containrar flera nivåer:

  • Stora företag började intressera sig på allvar. Tidigare hade intresset övervägande kommit från mer webbaserade företag, typiskt startups.
  • Lösningar för hantering av stora it-miljöer med hjälp av containrar började dyka upp på allvar. Sådant arbete kallas till exempel för komponering och orkestrering, beroende var i mjukvarans livscykel fokus ligger. Det har inte minst utkristalliserats en standard vad gäller verktygsstöd, i form av Kubernetes.

Läs också: Slack-grundaren i stor intervju: ”Microsoft oroar mig”

Genombrott 2: Automatisering av maskininlärning
Maskininlärning har varit hett ett bra tag nu, men när många kom i gång på allvar 2017 upptäckte de vilken del av jobbet som är mest tidskrävande och svårast, nämligen optimeringen, eller träningen, av algoritmer. Det som händer just nu är att många anstränger sig för att automatisera den svåra, och kompetenskrävande, delen av arbetet med maskininlärning.

Genombrott 3: Slack har blivit standard
Jag vet inte hur det är på ditt jobb, men där jag jobbar hör man numera oftare ”jag slackar det till dig”, än ”jag mejlar det till dig”. I år har det på allvar dykt upp ett alternativ till, framför allt företagsinternt, mejlande, i form av den populära samarbetstjänsten.

Genombrott 4: Smarta hem på riktigt
Det krävdes ett gammalt hederligt möbelföretag från Småland för att verkligen realisera det smarta hemmet. Ikea har lyckats intressera många för moderna lösningar i hemmet. Vem trodde till exempel att smarta lampor skulle bli en grej?

Läs också: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik – "integreras i allt"

Genombrott 5: Nya jobbeskrivningar – tack vare GDPR
I början av året började man höra snack om att ”nu måste man snart börja ta tag i GDPR”. Inför den nya dataskyddslagens införande 25 maj nästa år är det många som har fått börja göra just det efter sommaren. Folk har kanske inte bytt titlar, men definitivt arbetsuppgifter. Och många har upptäckt att det är svårt, och tar tid, att inventera vilka data som hanteras på ett företag.