Qualcomm har visat upp sitt nya mobilchipp, och det pekar ut riktningen för nästa års topptelefoner. Snapdragon 845 kommer garanterat att finnas i flaggskeppen från flera av de stora Android-tillverkarna nästa år, som Samsungs Galaxy S9. Det rapporterar PC World.

Förutom de givna prestandaökningarna är det nya Snapdragon-chippet byggt med två stora trender i åtanke: AI och säkerhet.

AI på chippet

AI i telefonen är högaktuellt, inte minst efter släppen av Iphone X och Huaweis Mate 10. Båda topptelefonerna har specialbyggda chipp för att hantera AI lokalt, utan att behöva skicka någon data till molnet.

Läs också: Jättemobilernas återkomst – snart tar de över marknaden

Qualcomm hakar på trenden och har optimerat hårdvaran för att köra maskininlärning och artificiella neuronnät på mobilen. Med på chippet finns en processor skräddarsydd för AI, Hexagon 685, som ska tredubbla prestandan mot förra generationens Snapdragon.

Det räcker inte riktigt för att komma upp i samma AI-kraft som de dedikerade processorerna i Iphone X och Mate 10 mäktar med, men ger ändå en rejäl skjuts för hela Android-segmentet, och klara funktioner som bildigenkänning, realtidsöversättningar och blir bättre på att tolka röstkommandon. Samtidigt får telefonerna stöd för AI-ramverk som Googles Tensorflow och Facebooks Caffe2.

Säkrare telefoner

Om det är något Android ständigt behöver jobba med är det säkerheten, och Snapdragon 845 kan ge en hjälpande hand. På chippet finns en separat ”enklav” komplett med en egen processor där alla autentiseringar sker utom räckhåll för resten av enhetens appar. Ett bra ställe att förvara känslig information som fingeravtrycksdata, betalningsinformation, lösenord och data från sim-kortet.

Både mjukvara och hårdvara för bättre bilder

Qualcomm har biffat upp processorn som tar hand om själva fotojobbet för att ge en större färgvolym. Det ska ge rikare, djupare och skarpare bilder än tidigare. Dessutom ska chippet göra det lättare för kameror att ta bilder i dåligt ljus genom en bättre brusreducering, snabbare autofokus och bättre bildstabilisering.

Snabbare, mer energisnåla mobiler

En ny generation betyder alltid en prestandaökning, och den här gången hamnar den på runt 25 procent jämfört med förra generationens Snapdragon.

Läs också: Alla mot Apple – därför hånar rivalerna Iphone

Huvudprocessorn är en åttakärnig Kryo 385. Hälften av kärnorna är långsammare (1,8 GHz) och strömsnålare arbetshästar som sköter grovgörat när inga mer krävande appar är igång. Resterande fyra snurrar bara igång när arbetsbördan ökar, och har en klockhastighet på 2,8 GHz.

Samtidigt har chippet optimerats för att kunna förlänga batteritiden. Under sin presentation lovade Qualcomm att mobiler skulle kunna streama hd-videor i över 20 timmar på en laddning, eller köra krävande applikationer som VR-spel i över tre timmar. Men det är oklart hur stor förbättringen är jämfört med förra generationen.