Eftersom det inte läggs lika mycket vikt på hantering av transaktioner och att data ständigt ska vara uppdaterade för nosql-databaser så är de ofta bättre på att hantera hög belastning än relationsdatabaser (så kallade sql-databaser).

Men relationsdatabaser är fortfarande mest populära, vilket till exempel syns i DB-Engines senaste rankning. Och de utvecklas. Ett exempel är den populära öppna databasen PostgreSQL.

Ända sedan slutet av 2014, med version 9.4, finns det till exempel effektiv hantering av Jsondata. Det gör PostgreSQL till ett alternativ till dokumentdatabaser som MongoDB i vissa lägen.

Läs också: Nu ger nosql stålar på allvar – MongoDB in på börsen

Och nu börjar PostgreSQL även bli ett alternativ för skalbarhet på allvar. Det är tack vare ett öppet tillägg som heter Citus. Med det kan man köra PostgreSQL distribuerat på flera noder, även för transaktioner.

Företaget Citus som erbjuder lösningen som en databastjänst i molnet framhäver att man kan börja använda PostgreSQL på ett traditionellt sätt, utan att behöva oroa sig för skalbarhet i ett senare skede. Lösningar blir utbyggbara utan att det krävs nya arkitekturer.

Men den avgörande faktorn för att välja just PostgreSQL är kanske ändå att det är ett bra alternativ för att sköta de gamla vanliga tråkiga, men nödvändiga, uppgifterna, skriver Infoworld.