När det var dags att granska alla nomineringar till årets upplaga av Techworlds lista över Sveriges bästa systemutvecklare var det några namn som stack ut. Men efter att ha synat motiveringarna och hört med folk i branschen stod det klart att Martin Hellspong, konsult på Factor10, är en värdig vinnare.

Det är inte ofta ett namn nämns med sådan respekt.

Under ett samtal med honom kommer man också snabbt att uppskatta en precis lagom blandning av självsäkerhet och ödmjukhet. Man får en känsla av att prata med en person som förstår både sina styrkor och svagheter.

Läs också: Årets bästa utvecklare 2017 – här är hela listan

Han lägger till exempel ut texten om de arbetsmoment han ser som personliga utmaningar i sin yrkesroll som konsult:

– Det är inte alla som går i gång på Kubernetes. Det är inte tekniksnack om till exempel Scala som får en vd att bli intresserad, förklarar Martin Hellspong.

Vad går en vd i gång på då?

– Till exempel att ta 30 procent av marknaden i Tyskland nästa år.

Det verkar som om Martin Hellspong är på väg att få grepp om flera aspekter av konsultrollen. Att han hamnar i diskussionen med vd:ar hos kunder hänger ihop med ambitionen hos hans arbetsgivare Factor10. Det är ett uttalat mål att ta konsultuppdrag där man kan göra skillnad och det gör man oftare om man har kontakter på hög nivå hos kunderna.

– Vi tackar därför nej till uppdrag ibland och ger rådet till kunder att hitta andra konsulter som vill göra jobbet.

Hur har han hamnat i den här rollen?

Efter examen på det som numera heter Blekinge tekniska högskola 1998 började han på konsultbolaget Softronic där han blev kvar i drygt tolv år.

– Jag insåg sedan att det inte bara var bra att tillvaron var bekväm, att jag behövde utmana mig själv.

Nästa stopp blev ett jobb på ”kundsidan” hos Biltema där han bland annat jobbade mycket med integration. Sedan drygt fem år tillbaka återfinns han på Factor10. Hur ser tillvaron ut där?

– Under hela det andra halvåret har jag haft två uppdrag. På det ena stället har det handlat mycket om kodning och devops. På det andra om att hjälpa till att modernisera systemutveckling och teknikplattformar, delvis som coach.

Det låter som lagom omväxling. Vad gäller tillämpningsområden märks till exempel lösningar för riskbedömningar för återförsäkring och bokningar av transporter.

Vad kodar Martin Hellspong i och vilket är hans favoritspråk?

– Just nu jobbar jag mycket med C# och Scala. Jag gillar Scala och inte minst Rust. Men jag har inte använt Rust hos kunder än, det är lite omoget fortfarande.

Läs också: Han är Sveriges bästa utvecklare 2016 – ”fruktansvärt roligt att göra skillnad”

– Men jag har gjort en emulator för Motorolas processor 68000 med Rust. Den första datorn jag hade var en Amiga, som det satt en sådan processor i.

Kul hobbyprojekt.

Vad är viktigast i jobbet? Är lönen till exempel viktig?

– Lönen är inte oviktig, men när man når över en viss lön blir andra problem i tillvaron viktigare. Det viktigaste för mig är att jag jobbar med det jag brinner för.

Han berättar om när hans föräldrar tyckte att det började bli dags att välja utbildning på högskolan. Då var han en ung mycket entusiastisk hobbyprogrammerare som upptäckte att det faktiskt ”fanns en utbildning för det här.”

På den vägen är det och det är en väg som lett ända fram till titeln som Årets bästa utvecklare i Sverige 2017.

Hur känns det att vara årets bästa utvecklare i Sverige?

– Jättekul, det är en ära. Och jag tror att det väntar ett firande när jag kommer tillbaka till kontoret, eftersom jag missade företagets julfest när jag var med på den här prisutdelningen.

Fakta

Martin Hellspong är inte bara en hejare på att bygga applikationer. Han är också nyfiken på nya språk, aktiv som coach i moderna arbetssätt och allt mer intresserad av affärsvärde. I ett läge när det är lockande att luta sig tillbaka och njuta frukterna av sina erfarenheter strävar han framåt, uppåt och åt alla andra håll. Men fokus är en bevisad förmåga att bygga bra lösningar i varje läge.