Att vara utvecklare eller webbdesigner kan vara otacksamt. Man bygger en riktigt nyskapande, avancerad och smart lösning i en webbapplikation, men det mesta av återkopplingen från användarna är gnäll om att det ”hackar” när de ska skrolla.

Men lugn, ondgör dig inte över otacksamma användare. Acceptera i stället att det är smart att koncentrera sig på små saker som får riktigt stor påverkan på användarupplevelsen.

Läs också: 5 sätt att bygga appar för den som inte orkar koda

Just skrollning är en sådan där till synes liten sak som kan få en enorm påverkan på användarupplevelsen. Visst är det vansinnigt irriterande att känna att man inte har kontroll över vad som visas i webbläsaren, med resultatet att man hela tiden tappar bort sig och känner sig desorienterad.


Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »


Microsoft tar upp det här på sin utvecklarblogg. Det är väldigt tydligt att det handlar om programmering på detaljnivå för att lyckas ordna smidig skroll. Det är många inställningar att hålla reda på.

Som programmerare kanske det trots allt är värt besväret. Även om man inte får beröm, så lär man slippa en massa gnäll.

Läs också: 3d eller ASCII? Här är två väldigt olika sidor av UI-myntet

För den som är renodlad designer, utan så mycket kunskap om programmering, är det en svårare avvägning att avgöra om man ska ägna tid åt sådana här detaljer. Det smartaste i det läget är nog att samarbeta med en programmerare som kan ta hand om detaljliret.

Det är så klart smart om någon kan skapa en generell lösning, till exempel i form av inställningar i något bibliotek eller ramverk. Allra bäst är förstås om det finns pålitliga färdiga lösningar, som även tillfredsställer de andra behov som finns.