Under december rullar Microsoft ut flera AI-funktioner i molntjänsten Office 365. De två mest intressanta heter Insights, i Excel, och Acronyms, i Word.

Insights i Excel är till för att formulera insikter baserade på data i kalkylark. I nuläget handlar det om en förhandsversion. Insights bygger på maskininlärning och kan till exempel användas för att identifiera trender, avvikelser och för att göra olika typer av visualiseringar av data.

Läs också: AI i Visual Studio ska ge Microsoft ett försprång

Är du trött på, och blir förvirrad, av alla akronymer som används på företaget du jobbar på? I så fall kanske funktionen Acronyms i Word kan vara till hjälp. Genom analyser av hur vanliga akronymer används i mejl och dokument ska förklaringar kunna visas när akronymerna dyker upp. Acronyms ska rullas ut nästa år.

office 365
En ny funktion gör att sökbar text kan utvinnas från bildfiler.

Funktionen Time to leave, i Outlook, kanske inte representerar den mest avancerade formen AI. Men meddelanden om när det är dags att röra på sig för att hinna i tid till möten som finns angivna i kalendern i Outlook kan kanske vara en bra grej för vissa. Meddelandena ska innehålla information om hur man kan ta sig till mötena, både med bil och kommunalt, och tidsangivelserna ska ta hänsyn till realtidsdata om trafiksituationen.

Läs också: Nu ska AI granska röntgenbilder på svenskt sjukhus

För att Time to leave ska fungera krävs det alltså tillgång till lokalt anpassad information. Det är oklart hur det kommer att fungera i Sverige. Funktionen ska göras tillgängliga på marknader där Microsofts digitala assistent Cortana finns, alltså inte i Sverige.

Ytterligare en nyhet är att smarta sökningar för Onedrive och Sharepoint har förbättrats. Nu ska sökbar text kunna utvinnas från bilder. Den här funktionen ska finnas allmänt tillgänglig ”i slutet av december”.