En sak har gnagt inom mig ett tag nu. Det gäller sökningar. Så, plötsligt, lyckades Infoworlds krönikör Andrew Oliver formulera det jag stör mig på: ”Om du flyttar en del av dina data till mjukvarutjänster (saas), en del till plattformstjänster och en del till infrastrukturtjänster och dessutom hos flera molnleverantörer, samtidigt som du har kvar vissa data innanför den egna brandväggen, så kommer ingen att hitta någonting”.

Framför allt så kommer inte kunder att hitta produkter eller tjänster att köpa.

Det ligger nog mycket sanning i den iakttagelsen och den kommer vid den hittills sämsta tidpunkten. Dels finns det mer data att hålla reda på än någonsin tidigare, dels har fler affärsfunktioner än någonsin tidigare ”digitaliserats”. De har åtminstone flyttats till webblösningar.

Läs också: GDPR: Sex myter om EU:s dataskyddsförordning – och fyra steg för att klara anpassningen

Lägg till det att gamla stötar som undertecknad slutligen har börjat släppa det mentala kravet på ”riktiga”, läs normaliserade, databaser, ambitiösa kategoriseringar och visualisering av data i genomtänkta vyer, gärna i form av trädstrukturer. Till och med jag har fattat att enkla sökningar nog är det enda som funkar när vi har att tampas med webbvolymer av data.

Men om man inte hittar något så är inte heller enkla sökningar någon användbar lösning.

Så även om man inser att enklare lösningar i gränssnitten mot användare duger bra, så krävs det fortfarande ambitiösa lösningar för dataintegration, och integration överhuvudtaget, i ”bakändan”.

Vad vill jag ha sagt med det här? Två saker.

Läs också: 6 tekniker som förändrar databaser helt och hållet

För det första, för den som inte har förstått det, det krävs tänkande om sammanhållna arkitekturer även efter, eller helst före, molnmigreringar.

För det andra, det här behovet kommer med all tänkbar sannolikhet att öka exponentiellt, tills det blir allomfattande. Och det kommer att ske ungefär när molnet blir den totalt dominerande plattformen. Frågan är bara hur länge det dröjer.

Det här kan ju låta trist och besserwisseraktigt, och kanske är det också. Det gör inte att det är mindre sant.