Maj: Kryptomasken Wannacry tar världen med storm

Wannacrys första attack, som inleddes en fredagkväll i mitten av maj, infekterade över 230 000 datorer på ett dygn. Flera svenska kommuner och företag stod på listan över offren. Utpressarviruset tog världen med storm och är utan tvekan årets största säkerhetssnackis.

De nordkoreanska hackarna bakom attacken utnyttjade ett känt säkerhetshål i Windows som kallas Eternalblue. Det upptäcktes av NSA och hade läckt ut på nätet via hackergruppen Shadow Brokers några månader tidigare.

Läs också: Wannacry – det här behöver du veta om den massiva ransomware-attacken
 

Juni: Petya skakar om världen på nytt

Ett par månader senare är det dags igen. Kryptoviruset Petya slår till med full kraft mot Ukraina och orsakar enorma skador. Även flera andra länder drabbades, och här i Sverige slogs stora delar av Göteborgs hamn ut.

Precis som Wannacry utnyttjade Petya, eller NonPetya som viruset också kallats, sårbarheten Eternalblue. Även den här gången riktas misstankarna mot statliga hackare. Eftersom angreppet riktades mot Ukraina, och hackarna verkade mer fokuserade på att skapa oordning än att tjäna pengar misstänker många att det är rysk underrättelsetjänst som ligger bakom attacken.

Läs också: Omfattade cyberattack sprider sig över världen - Microsoftdatorer åter i riskzonen

September: Ryska hackare i elnätet

Cyberattacker blir extra skrämmande när de får konsekvenser i den verkliga världen. I september publicerade Symantec en rapport där de lade fram belägg för att den ryska hackergruppen Dragonfly (med förmodade statliga kopplingar till ryska staten) hade infiltrerat elnätet i flera europeiska länder och USA.

Firman beskriver situationen som så pass illa att hackarna i princip skulle kunna slå av strömmen för många människor med en enda knapptryckning.

Läs också: Hackare har infiltrerat elnätet i flera länder – "kan ta kontroll bara de vill"

September: Equifax och ett av historiens värsta dataintrång

I ett angrepp mot kreditupplysningsfirman Equifax ska hackare fått med sig personuppgifter tillhörande runt 143 miljoner amerikanska medborgare. Det är uppemot hälften av landets vuxna befolkning.

Hanteringen av situationen har också varit katastrofal. Från högt uppsatta chefer som sålde aktier innan de gick ut med nyheten om intrånget, till det faktum att hackarna utnyttjade en välkänd sårbarhet som Equifax dröjt med att åtgärda.

Läs också: Equifax: Missad uppdatering bakom ett av världens värsta dataintrång

September: Topphemliga mejl stulna från Deloitte

I september avslöjade The Guardian att revisionsjätten Deloitte försökt mörka ett allvarligt och långtgående dataintrång. Hackare ska ha fått full åtkomst till byråns globala mejlserver, full med oräkneliga hemliga mejl och känsliga kunduppgifter. Något som är extra pinsamt för Deloitte som är en av världens största leverantörer av it-säkerhetstjänster.

Hemliga mejl stulna i dataintrång hos revisionsjätten Deloitte 

Oktober: Överbelastningsattacker mot tåget

Den elfte oktober slutade tågen rulla, bokstavligt talat. En ddos-attack, en av många, hade sänkt vissa av Trafikverkets system. Det var kulmen på en jobbig månad för den svenska transportsektorn. Ett tiotal myndighet och flera företag ska ha drabbats i olika utsträckning – men ingen kan säga vem som ligger bakom attackerna.

Läs också: Vem försöker sänka transportsektorn? Ingen har några svar

November: Uber betalade hackare för att mörka dataintrång

Förra hösten bröt sig en hackare in i Ubers databas och stal känsliga uppgifter tillhörande 57 miljoner av bolagets kunder. Men taxidödaren sa inte ett knyst. Istället betalade bolaget 100 000 dollar till hackaren bakom intrånget för att denne skulle hålla tyst. Skandalen avslöjades först i november i år, och ledde till att bolagets it-säkerhetschef fick kicken.

Läs också: Uber betalade hackare för att mörka dataintrång mot 57 miljoner kunder