1. 110 teraflops i gamingburken

Nvidia lanserar visserligen ”världens snabbaste grafikprocessor” minst fem gånger om året, men Titan V är ändå något i hästväg. Det är det första chippet som bygger på den nya arkitekturen Volta som finns tillgängligt på konsumentmarknaden, och prislappen tickar in på blygsamma 2 999 dollar.

Ombord finns 5120 Cuda-kärnor som får sällskap av 640 så kallade tensorkärnor, det ger en total prestanda på 110 teraflops. Monsterchippet har gissningsvis två användningsområden: att kunna lira Crysis på högsta inställningarna och att jobba med AI och maskininlärning.

Läs också: Extra allt från Nvidia – släpper grafikprocessor för 3 000 dollar

Tvekar du fortfarande på att slå till? Har jag nämnt att grafikkortet är guldfärgat?

Intel Core i9

2. 18 jävla kärnor i Intel Core i9

Processorfamiljen på allas läppar har så klart varit AMD:s Threadripper, den första på många år som på allvar kan ge Intel en fight. En relativt sett billig chippfamilj som inte tummar på prestandan. Men när snackar vi störst och värst så är det svårt att lyfta något annat än Intels 18-kärniga monsterchipp Intel Core i9 Extreme Edition. Nackdelen är att väl en prislapp på dryga 20 000 kronor.

Läs också: 18 kärnor! Här är monsterpropparna i nya Intel Core i9-serien

Ultrastar HS14

3. 14 TB av heliumfylld glädje

Ryktena om de mekaniska diskarnas död är lite överdrivna. När vi snackar maximerad lagringskapacitet till rimlig (nåja) prislapp är de fortfarande kung på marknaden – och störst av dem alla är Ultrastar HS14 från Western Digital. Enda kruxet är att disken än så länge är reserverad för datacenter, även om det känns i magen att den skulle passa fint i ditt pc-bygge.

Läs också: Världens största hårddisk har lagt på sig – väger in på 14 TB

Nvidia Pegasus

4. Chippet som stoppar tio serverrack i bilen

Till ytan som en vanlig nummerplåt, men ändå kraftfull nog att klara av att driva helt självkörande bilar. Nvidias nya monsterchipp Pegasus har en prestanda som motsvarar 10 serverrack med processorer. Grafikjätten har inte gett oss de exakta specifikationerna men lovar att chippet klarar av att utföra 320 triljoner beräkningar i sekunden. Något som kan behövas när bilföretagen går från körassistans till helt självkörande bilar.

Läs också: Nvidias nya monsterdator Pegasus – kraftfull som 10 serverrack

Apple Imac Proo

5. Vi måste nämna Imac Pro

Apple vet hur man krämar in enorm prestanda i ett snyggt fodral, det är ju allmänt känt. Men det har varit lite klent i det absolut toppsegmentet en tid. Till dess att nya Imac Pro gjorde entré, vill säga. Med maxkonfiguration får du en processor på 18 kärnor, 128 GB ram, en ssd på 4 TB och ett Radeon-kort med 16 GB grafikminne. Allt till det blygsamma priset 147 195 kronor. Som hittat!

Läs också: Apples nya Imac ska blidka proffsen – kommer det att lyckas?

Intels i7-8650U och AMD:s Ryzen 7.

6. Ett enormt språng för det bärbara toppsegmentet

Både Intel och AMD har levererat nya laptopchipp för ultrabooks som blåser fjolårets toppkandidater av banan. Intel var först ut med de så kallade ”Kaby Lake Refresh”, som ger en makalös prestandaökning med 40 procent mot förra årets chippfamilj. AMD ville inte vara sämre och kontrade med Ryzen 7, som faktiskt utpresterat Core-chippen i tester. Dessutom har det en riktigt kompetent integrerat grafikkort.

En annan intressant utveckling är att de gamla ärkefienderna bestämt sig för att bygga laptopchipp ihop. Med Intels processorkraft och AMD:s grafikkretsar hoppas de kunna leverera ultratunna speldatorer – och slå sig fri från Nvidias klor på köpet. De chippen kan mycket väl platsa på nästa års lista.

Läs också: Ärkefienderna Intel och AMD ska bygga chipp ihop

Apple A11 Bionic

7. Chippen som gör våra telefoner smarta på riktigt

Face id, realtidsöversättningar och bättre foton. AI och maskininlärning är tekniken som ska lyfta mobilerna till nästa nivå, och startskottet kom i höstas när både Apple och Huawei släppte telefoner med dedicerade AI-chipp.

Iphone X och Mate 10 är först ut med tekniken, men räkna med att den är överallt snart. Qualcomm har redan sagt att deras nya Snapdragon-chipp, som används i många tillverkares topptelefoner, har också dedikerat kretsar på maskininlärning.

Den stora vinsten är att kraftfulla AI-tjänster är tillgängliga direkt på mobilen, utan att behöva skicka någon data till molnet för analys. Det sänker svarstiderna markant, och är dessutom bra ur ett integritets- och säkerhetsperspektiv eftersom känslig data aldrig behöver lämna din telefon.

Läs också: Apples monsterchipp startskott för AI-krig i mobilen