Pc-leverantörer och processortillverkare ligger i startgroparna för att få ut ”ständigt uppkopplade pc” till den breda massan. Det handlar alltså om pc med inbyggt stöd för mobil uppkoppling, om wifi inte skulle finnas tillgängligt, och med ett esim (en variant av de sim-kort som används i smartphones, men virtuella och med en liten krets inbyggd i enheten).

Det har pratats ett tag om detta – men nästa år kommer de första produkterna att nå marknaden. Det skriver amerikanska PC World.

Läs mer: Nu ska Lenovo bli störst i Sverige – ”satsar mer än någonsin”

De som driver den här utvecklingen är inte dominanten på processormarknaden Intel utan Qualcomm som tillverkar chipp för smartphones. De planerar att ta sina chipp Snapdragon 835 och skapa en plattform för alltid uppkopplade pc. Det är pc som ska erbjuda dagslång batteritid och konstant uppkoppling genom ett integrerat LTE-modem.

Dock har såväl Intel som AMD också strategier för det här området.

Tre pc-leverantörer har nu visat att de är med på tåget: Asus har visat upp sin NovaGo med Snapdragon 835-chippet som ska kosta 599 dollar (vilket motsvarar lite drygt 5 000 kronor). Den väntas komma ut på den amerikanska marknaden tidigt nästa vår, och till den europeiska under andra kvartalet. HP har täckt av Envy x2, en så kallad ”detachable”, det vill säga en dator med löstagbart tangentbord, med ännu okänt pris. Också denna innehåller Snapdragon 835.

Därtill ska Lenovo visa upp sin alltid uppkopplade pc på CES nästa år.

Läs mer: De stora analyshusen på kollisionskurs om pc – igen:

En pådrivare i hela den här utvecklingen är Microsoft – fler sålda pc innebär naturligtvis fler sålda licenser. Det innebär hur som helst att tre parter är med på tåget: pc-tillverkarna, Microsoft med sitt Windows-OS och processortillverkarna: Då återstår en part, nämligen operatörerna – amerikanska operatörer som PC World talat med har inga färdiga erbjudanden för det här.

En talesperson för Sprint säger att de ännu inte har presenterat någon prislista, men att det kommer.