Det kan vara krångligt att lära sig agila metoder och processer, till exempel Kanban, och det är kul med brädspel. Så verkar John Yorke som är agil coach på Asynchrony Labs i St Louis ha tänkt. Som extraknäck på företaget Yorke Software har han i alla fall konstruerat ett brädspel som syftar till att lära ut Kanban.

I beskrivningen av spelet, som heter Motor City, nämns dock inte uttryckligen att det handlar om systemutveckling. Det gäller i stället att tillverka och leverera bilar till kunder på ett så snabbt sätt som möjligt.

Läs också: I år har fem teknikgenombrott förändrat vår tillvaro totalt

Med tanke på att Kanban inte bara används för systemutveckling, utan även för tillverkning, så är det förstås inget fel med det. Men vad ger spelet för utvecklare?

En nyckelaktivitet i spelet, och får man förmoda i Kanban, är att hantera begränsningar (constraints). John Yorke påpekar dock att Motor City trots allt är ett spel och att slumpen spelar roll. Men det kan den i och för sig göra i verkligheten också.

SD Times som har tittat på Motor City tycker inte att det följer Kanbanmetoden så bra. Men principerna bakom Kanban framgår.

Läs också: Farväl, Putty! Microsoft bygger in OpenSSH i Windows 10

Spelet kostar 120 dollar, knappt 1 000 kronor, plus frakt. Det passar för fyra spelare, eller fyra par. Med tanke på priset passar det nog bäst för utbildningssyften.

Värt att påpekas är att spelet Kanban: Automotive Revolution finns sedan tidigare.