En nyupptäckt bugg i Intels processorer har skrämt upp Microsoft och Linux till den grad att de inom kort väntas rulla ut en nödlösning på problemet. En lösning som enligt The Register kan komma att sänka prestandan med hela 30 procent för användaren.

Läs också: Nytt år, nya hot. Här är de största utmaningarna för it-säkerheten

Buggen ska finnas i Intels samtliga processorer från det senaste decenniet, men utöver det är detaljerna oklara. Dock skulle den snabba responsen från operativsystemen kunna innebära att det faktiskt rör sig om ett allvarligt säkerhetshot.

Trots de knappa uppgifterna spekuleras det vilt bland experterna på nätet, där bland annat bloggaren Python Sweetness pekar på att buggen skulle kunna hota molntjänster som Amazon EC2, Microsoft Azure och Google Compute Engine.

Nyligen meddelade även Amazon Web Services sina användare om att en stor säkerhetsuppdatering kommer att släppas på fredag, en uppdatering som kan vara ett svar på den nyupptäckta buggen.

Läs också: Säkerhetshål i Intels processorer rena julafton för virusattacker

Med största sannolikhet kommer mer information om buggen, och patcharna, att släppas innan månadens slut. Troligtvis i samband med att Microsoft rullar ut sin fix nästa tisdag.