De exakta detaljerna kring Spectre och Meltdown är fortfarande oklara, men Intel har bekräftat att buggarna kan användas för att angripa en dator och stjäla information.

”Intel och andra teknikföretag har blivit uppmärksammade på ny säkerhetsforskning som beskriver nya analysmetoder, som när de används illvilligt, har potential att otillbörligt samla in känslig data från datorer”, skriver Intel i ett pressmeddelande och tillägger:

”Intel tror inte att dessa svagheter kan korrumpera, modifiera eller radera data.”

Läs också: Nytt år, nya hot. Här är de största utmaningarna för it-säkerheten.

Enligt sajten Techcrunch har säkerhetsforskare kunnat spåra buggarna så långt bak i tiden som 2011, och teoretiskt skulle de kunna finnas i alla processorer sedan 1995.

Intel är dock noga med att peka ut att de inte är det enda företaget som drabbas av buggarna.

”De senaste rapporterna om att de här säkerhetshålen orsakas av en bugg eller ett fel, och skulle vara unika för Intelprodukter är felaktiga. Enligt de senaste analyserna är flera sorters maskiner – med processorer från olika försäljare och operativsystem – mottagliga för de här angreppen”, skriver Intel.

Läs också: Aj då! Nödlösning mot Intel-bugg kan sinka din dator

Om man får tro New York Times finns det ännu inga bevis på att någon använt sig av Spectre eller Meltdown för att utföra ett angrepp. Men risken för angrepp är helt klart påtaglig då det i dagsläget inte finns en effektiv metod för att åtgärda buggarna.

Med största sannolikhet kommer dock flera av de stora mjukvaruföretagen inom kort att börja rulla ut uppdateringar, bland annat förväntas Microsoft skicka ut en fix tisdag nästa vecka och Amazon Web Services väntas göra det samma på fredag.