Det bästa sätter att skydda dina data är att hålla mjukvara och operativsystem uppdaterat. I dag uppdateras den mesta automatiskt men det kan vara värt att dubbelkolla så att dina maskiner kör senaste versionen av mjukvara och operativsystem.

Läs också: Intel utlovar immunitet mot Meltdown- och Spectre-angrepp

Microsoft och Amazon AWS har börjat skicka ut nya säkerhetsuppdateringar, och Intel kommer att göra det samma nästa vecka.

Uppdatering: Microsofts uppdatering tycks inte vara till hjälp för alla. Patchen har gjort vissa äldre AMD-chipp helt obrukbara och därför har Microsoft valt att sluta skicka ut sin senaste säkerhetsuppdatering. Har din maskin blivit obrukbar på grund av den senaste uppdateringen har Microsoft satt samman en guide för just detta.

En ny säkerhetsuppdatering till Google Chrome kommer rullas med största sannolikhet ut den 23 januari och Apple väntas uppdatera Safari nästa vecka.

Att hålla mjukvara uppdaterad är även bästa skydd när det kommer till säkerhetshot mot din telefon. Enligt Google är Android-enheter med senaste versionen skyddad mot Spectre- och Meltdown-angrepp, och om man får tro Apples senaste uttalande ska IOS-enheter vara skyddade så länge du laddar hem appar på rätt sätt.

”Alla Mac-system och IOS-maskiner påverkas (av Spectre och Meltdown. Reds anmn), men det finns inga kända sårbarheter som påverkar konsumenterna just nu. Eftersom många av de här problemen kräver att en skadlig applikation laddas hem på din Mac, eller IOS-maskin, rekommenderar vi att du enbart laddar hem mjukvara från betrodda källor som App store”, skriver Apple i ett uttalande på sin blogg.

Läs också: Intel kämpar med två allvarliga säkerhetshål – ännu ingen lösning

Som vanligt finns det inga garantier när det kommer till säkerhet, därför kan det vara bra att backupa alla filer man bryr sig om, till exempel på en bärbar hårddisk, samt att inte trycka på misstänkta länkar.