Förra veckan rullade Microsoft ut sin säkerhetsuppdatering KB4056892 som ett svar på de nyupptäckta buggarna Spectre och Meltdown, som kan användas för att angripa en dator och stjäla känsliga data. Men uppdateringen tycks inte vara till hjälp för alla, för nu kommer det rapporter om att patchen gör datorer med vissa äldre AMD-chipp helt obrukbara. Det skriver The Register som i sin tur hänvisar till en tråd på Microsofts forum.

Läs också: Så skyddar du dig mot Spectre och Meltdown – här är allt vi vet om buggarna

Enligt forumtråden kan uppdateringen försätta en AMD-dator i ett katatoniskt tillstånd där den vägrar starta korrekt, istället möts användaren av en Windows-logotyp som vägrar försvinna.

För vissa användare tycks problemet kvarstå även vid en ominstallation av Windows 10 samtidigt som andra lyckats ominstallera operativsystemet bara för att automatiskt hämta hem KB4056892 igen vid start, vilket återigen fått datorn att krascha. Därför kan det vara bra att stänga av automatiska uppdateringar vid en eventuell ominstallation av Windows 10.

Microsoft har ännu inte kommenterat problemet.

Läs också: Nytt år, nya hot. Här är de största utmaningarna för it-säkerheten

Det var i början av förra veckan som detaljerna kring Spectre och Meltdown började florera på internet. Inte långt där efter rullade de stora mjukvaruföretagen ut sina säkerhetsuppdateringar för att täcka igen säkerhetsluckorna. Uppdateringar som enligt vissa experter kan sinka processorprestandan med hela 30 procent.