Att Intel har fullt upp med säkerhetsbekymmer har väl knappast undgått någon. Därför är det säkert välkommen omväxling för Intelcheferna att få prata om kommande stordåd, vilket man gör på den stora konferensen CES som pågår just nu i Las Vegas.

Läs också: IBM passerar ny milstolpe med kvantdator på 50 qubit

Under ett stort tal berättade Intels vd Brian Krzanich om företagets nya 49-qubitars kvantprocessor. Kvantdatorer befinner sig fortfarande tidigt i utvecklingen och det är långt kvar tills de blir praktiskt användbara på allvar. Så det är svårt att beskriva hur kraftfull en sådan här processor är.

Men en sak är klar: 49 qubitar är mycket.

– Den här processorn gör nya simuleringar möjliga och visar att kvantdatorer så småningom kommer att vara överlägsna världens största superdatorer, säger Brian Krzanich.

Krzanich säger vidare att man förväntar sig på Intel att kunna lösa de tekniska utmaningar som står i vägen för vidareutvecklingen av kvanttekniken. Under sitt tal berättar han också om andra nya processorer från Intel, som Loihi som ska kunna simulera människohjärnan.

Läs också: Miljardsatsning på AI och kvantdatorer – Chalmers bygger svensk kvantdator på 100 qubit

En smolk i glädjebägaren för Intel är att IBM förväntas visa en kvantdator med 50 qubitar under CES. En qubit mer, med andra ord.

IBM har dessutom redan gett utvalda kunder tillgång till en kvantdator med 20 qubitar. Så Intel får jobba hårt för att ta ledningen på kvantdatorer.