När det förra året stod klart att sårbarheten Krack kunde kringgå WPA2-krypteringen, som används i dagens wifi-system, hamnade plötsligt världens alla wifi-uppkopplade maskiner i riskzonen. Men snart kan faran vara över.

För under gårdagens CES-mässa i Las Vegas presenterade branschorganisationen Wifi Alliance äntligen de första detaljerna kring det kommande WPA3-protokollet som ska råda bot på Krack. Det skriver The Register.

Läs också: Forskare har knäckt WPA2 – krypteringen som skyddar ditt wifi

Bland nyheterna i WPA3 som presenterades märks ett system för individualiserad kryptering, som kan kryptera trafiken från en enskild maskin till en annan i ett nätverk.

En annan nyhet är ett skydd mot så kallade brute force-angrepp, där tusentals kombinationer av användaruppgifter testas för att hitta fram till rätt login. WPA3 löser detta genom att stänga av sin autentisering när fel inloggningsuppgifter använts för många gånger.

Utöver detta kommer WPA3 även att låta en wifi-uppkopplad maskin agera konfigurationspanel åt en annan maskin, vilket kan underlätta för dem som vill koppla upp skärmlösa IoT-enheter på nätet.

Läs också: Expertens fyra tips: Så skapar ni en framtidssäker it-infrastruktur

Exakt när WPA3 blir tillgängligt för konsumenter är fortfarande oklart, men de första maskinerna med protokollet väntas skeppa ut senare i år. Ungefär samtidigt väntas Wifi Alliance släppa ytterligare detaljer kring det nya protokollet.