Det tog inte lång tid efter att Microsoft börjat skicka ut sin säkerhetsuppdatering, mot buggarna Spectre och Meltdown, som rapporterna började dyka upp om att uppdateringen kunde sänka processorprestandan på användarnas dator. Något som Microsoft nu bekräftar. Det skriver The Verge.

Läs också: Så skyddar du dig mot Spectre och Meltdown – här är allt vi vet om buggarna

Enligt Microsoft påverkas dock inte alla användare, utan åldern på hård- och mjukvara spelar in. Till exempel ska användare med moderna Windows 10-datorer inte märka av någon större skillnad, samtidigt som användare med Windows 7 och 8 kommer att märka desto mer.

Vad gäller hårdvara är det främst äldre processorer som kommer sinkas av uppdateringen, som Intels Hasswell.

För många kommer Microsofts bekräftelse som en överraskning, då företaget sällan gör den här sortens detaljerade redogörelse för hur deras uppdateringar kan påverka användarna. Men med största sannolikhet är det ett sätt för Microsoft att undvika samma öde som mötte Apple efter att de bekräftat att de medvetet försämrar prestandan i batterier till äldre Iphones. Något som fått flera kunder att stämma företaget.

Läs också: Även Nvidia rullar ut uppdateringar i kölvattnet av Spectre

”Nya säkerhetshål som dessa kräver att hela industrin arbetar tillsammans för att hitta bästa möjliga lösning för våra kunder. Säkerheten i de system som våra kunder förlitar sig på och åtnjuter är vår topprioritet. Vi åtar oss också att vara så transparenta och sakliga som möjligt för att hjälpa våra kunder göra de bästa valen för sina maskiner och de system som styr organisationer världen över”, skriver Windows-chefen Terry Myerson i en bloggpost.