Viruset Fruitfly upptäcktes förra året men började infektera Macdatorer redan 2003 och har hunnit infektera tusentals datorer, både privata datorer och företagsdatorer. Först fanns misstankar om att det kunde röra sig om industrispionage, men nu har det visat sig att det snarare handlat om att mannen som misstänks ligga bakom viruset har ägnat sig åt identitetsstöld, produktion av barnporngrafi och också i hög grad åt att avlyssna och spionera på andra.

Det amerikanska justitiedepartementet uppger att mannen, som nu åtalas, ska ha stulit sådant som inloggningsuppgifter, medicinska journaler, fotografier, bankuppgifter, internetsökningar och kommunikation som potentiellt kan kännas generande.

Genom inloggningsuppgifterna ska han ha kommit åt och laddat ner information på tredjepartssajter.

Läs också: Säg hej till Fruitfly – årets första nya malware till Mac

Men han anklagas också för att ha lyssnat och tittat på de drabbade utan deras vetskap via den infekterade datorn. I en del fall har viruset signalerat när användaren skrivit ord kopplade till porr. Dessutom ska mannen ha sparat miljontals bilder och skrivit detaljerade anteckningar om vad han såg.

– Hackaren har byggt detta för att spionera på användare av skäl som troligen är perversa, sa säkerhetsexperten Patrick Wardle på Synack till Mashable förra året.