Inom kort kommer alltså utvecklingen av servervarianten av Javaplattformen, Java EE att flyttas till Eclipse Foundation, en fristående öppen källkods-organisation som sponsras av Oracle, IBM och Red Hat. I och med bytet kommer Java EE att benämnas EE4J och till en början utgå ifrån Java EE 8. Java EE 8 blir därmed den sista versionen som Oracle hanterar. IDG:s Lars Danielsson har skrivit en sammanfattning om detta som du kan läsa här.

En svår övergång
Övergången från nuvarande Java EE till EE4J kommer inte att bli lätt. Det finns flera frågor och problem som man som kund behöver lösa, bland annat kompatibilitet, namnkonvention (javax), licenshantering med mera. 

Det här är en artikel från Expert Network »

Till en början kommer EE4J-kommittén att fokusera på att hantera övergångsprocessen från Java EE till EE4J, det kan därför ta lång tid innan nya specifikationer (api:er) och ”features” tas fram.

Hur påverkas mitt projekt?
Övergången kommer att medföra vissa konsekvenser för befintliga Java EE-användare, framförallt hos myndigheter och verksamheter som är försiktiga med att använda öppen källkod. Licenshantering, support, vidareutveckling och underhållsarbete är frågor man bör ta ställning till.

Läs också: Hur trendigt är ditt Javaprojekt? Det är viktigare än du kanske tror.

Hur kan vi förbereda oss?
För alla projekt som använder Java EE kan det vara smart att avvakta ett tag och se hur det hela utvecklar sig innan man gör någon drastisk förändring (försök att följa upp och bevaka utvecklingen under tiden https://www.eclipse.org/home/).

Eftersom Java EE sträcker sig över flera tekniska områden berörs inte alla delar initialt, och därmed kanske ditt projekt klarar sig utan problem vid brytpunkten. 
Vissa områden såsom hantering av databaser och transaktioner (JPA och JTA) kommer däremot att ha större påverkan då de även används av andra ramverk som då indirekt påverkas av paketnamn et cetera. Ett exempel är Spring-ramverket.

En väldigt positiv aspekt är att olika öppen källkods-projekt nu kan hitta synergieffekter med EE4J och därmed drivas framåt tillsammans.

Fakta

Befattning: Vd
Företag: Solid Beans
Linkedin: Hamid Samadi
Twitter: @hamidsamadi
E-post: hamid@solidbeans.com
Expertområden: Java, JavaEE, Open source
Certifieringar: Scrum master Java
Bakgrund: Grundare, vd och delägare i Solid Beans. Civilingenjör i informationsteknologi. Arkitekt till flera plattformar inom telekom. Systemutvecklare i Java-miljön sedan 1995, It-konsult/konsultchef/entreprenör /företagare/Java-instruktör sedan flera år. Organiserar flera event, bland annat Android/java forum och www.jdays.se i Göteborg.