Ett av de allvarligaste säkerhetshoten 2016 var viruset Mirai som likt en farsot tog över oskyddade IoT-maskiner, för att sedan utföra massiva överbelastningsattacker med sin armé av bottar.

Sedan dess har det varit ganska tyst om Mirai men nu tycks ett syskon till viruset dykt upp – Okiru. Det skriver The Register.

Läs också: Elakt virus skulle kunna sänka internet

Okiru upptäcktes av säkerhetsföretaget Odisseus och enligt experterna skannar viruset av nätet efter oskyddade IoT-maskiner med ARC-processorer, vilket inbegriper en rad olika iot-produkter som bilar och tv-apparater.

”Det finns troligtvis mer än 1,5 miljarder maskiner där ute som har ARC-processorer. Tillräckligt för att övermanna de största nätverken”, säger Barry Shteiman, chef för säkerhetsbolaget Exabeam, till The Register.

Med så många uppkopplade maskiner skulle Okiru kunna bli ett riktigt stort it-hot framöver. Exempelvis behövde hackare "enbart" 100 000 smittade enheter för att överbelasta Dyn, ett angrepp som fick stora delar av internet att gå ned, däribland Netflix, Twitter och sajten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Läs också: Säkerhetsklyftan är 2018-års största it-utmaning

Även säkerhetsgruppen Malware must die har sett Okiru-infekterade enheter i det vilda och de tror att viruset siktat in sig på Linux-maskiner. Exakt hur många maskiner som blivit infekterade kan de ännu inte svara på.

Med största sannolikhet kommer vi att höra mer om Okiru i framtiden.