Serverlösa applikationer är en av de starkaste trenderna inom systemutveckling i dag. Det går ut på att köra funktioner var för sig på en publik molntjänst. En poäng är att man inte behöver hålla reda på servrar för att köra funktionerna, det sköts av molntjänsten.

Den första populära tjänsten av den här typen var Amazons Lambda och den är fortfarande marknadsledare, även om Microsoft knappar in på försprånget med Azure Functions. Även konkurrenter som Google, IBM och Oracle hänger på trenden med serverlösa applikationer.

Läs också: Glöm enhetliga teknikmiljöer – utvecklare plockar russinen ur kakan

Nu breddar Amazons specifikationen för Lambda, med stöd för version 2.0 av Microsofts öppna plattform Net Core och för Googles språk Go. Stödet för Net Core gäller utvecklingen med språket C#, vilket är det i särklass mest populära på den plattformen.

Sedan tidigare finns det stöd för ett flertal olika språk på Lambda, som Java, Javascript och Python. Med Net Core 2.0 och Go blir Lambda ett ännu mer attraktivt val. För att underlätta för C#-utvecklare finns det stöd för Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio, för Lambdautveckling.

Ett sätt att se på Amazons breddning av Lambda är att man vill matcha Microsoft vad gäller funktionalitet. Det finns sedan tidigare stöd för Java på Microsofts tjänst Azure Functions.