När buggarna Spectre och Meltdown offentliggjordes i början av 2018 var det flera teknikföretag som snabbt började rulla ut uppdateringar för att stävja hotet. Men trots denna respons och all uppmärksamhet buggarna fick i media tycks företagen inte stressa för att hålla alla sina maskiner säkra.

Läs också: Nya lagar sätter press på företagen – svettigt 2018 för it-juridiken

Det visar en undersökning från säkerhetsföretaget Bridgeway, som sajten Betanews tagit del av. För när de undersökt uppdateringsviljan hos brittiska företag såg de att enbart fyra procent av företagens telefoner uppdaterats mot Spectre och Meltdown.

Utöver det upptäckte Bridgeway även att så många som var fjärde företagstelefon aldrig kommer att uppdateras, då de helt enkelt är för gamla.

I skrivande stund har ingen kunnat påvisa ett faktiskt angrepp till följd av varken Spectre eller Meltdown, men det är troligtvis bara en tidsfråga innan hackare världen över anammat svagheterna.

Läs också: Säkerhetsklyftan är 2018-års största it-utmaning

”Under 2017 belyste den globala skadan från ransomware vikten av att snabbt uppdatera sårbarheter för att mildra risken för angrepp och förlust av data. Mobila enheter, som utsätts för samma risk som traditionella datorer och servrar, prioriteras inte alltid på it-avdelningarnas uppdateringslista, men med den ökade mängden känslig företagsdata som finns lagrad och tillgänglig på dessa maskiner borde de göra det.”, säger Bridgeway-chefen Jason Holloway i ett pressmeddelande.

För att förhindra angrepp anser därför Bridgeway att företagen bör kraftsamla och uppdatera sina telefoner. Äldre maskiner som inte kan uppdateras, som Android Marshmallow, tycker de att företagen bör byta ut.