Mobilversionerna av webbläsaren Opera har fått ett skydd mot så kallade kryptokapningar, alltså när skumrask-sajter använder besökarens hårdvara för att utvinna kryptovalutor i smyg. Det skriver The Next Web.

Läs också: Sajter vill tjäna pengar på din processor – så stoppar du kryptogrävarna

Kapningar av den här sorten innebär inte bara att skumma typer blir rikare på ditt surfande, utan de gör din mobil långsammare till följd av de tunga processer den måste utföra i bakgrunden för att bryta valutan.

”När du surfar på nätet finns det inga visuella ledtrådar om att maskinen kan vara indragen i brytningen. En besökt webbsida kan ta 4,5 timmar från din batteritid om du håller fliken uppe. Oftast är det just den här batteritiden som du behöver för att använda din taxi-app eller för att du ska kunna kolla på kartan och ta dig hem”, säger Jan Standal, produktmarknadschef på Opera, i ett uttalande till The Next Web.

För att aktivera det nya skyddet går du bara in på inställningar-fliken i Opera Mini, eller Opera for Android, och aktiverar webbläsarens annonsblock. Om du sedan vill kolla att det funkar kan du besöka Operas test-sajt.

Läs också: Sugen på ny webbläsare? Här är åtta alternativ värda att kolla in

Operas skydd mot kryptokapningar finns även med i den senaste versionen av webbläsaren till desktop, och precis som på mobilen aktiverar du skyddet via annonsblockeraren.