Precis som många andra operativsystem samlar Windows 10 in data om användarnas beteende, något som kan ses som ett hot mot den personliga integriteten. Det handlar främst om diagnostiska data, som skickas till Microsofts servrar. Efter att ha fått utstå en hel del kritik valde Microsoft i april 2017 att förtydliga vilka slags data som samlades in.

Nu verkar det som om Microsoft verkligen har lyssnat på oroliga användare. I en kommande version av Windows 10 ser det ut som att nya funktioner, som ökar transparensen när det gäller vilka användardata som samlas in, kommer att finnas på plats, enligt Techradar.

Läs också: Microsoft: Det är inte integritetskränkande att Windows 10 samlar in data om dig

I de senaste förhandsversionerna av Windows 10 (preview builds) finns ett par nya alternativ kallade "Diagnostic data viewer" och "Delete diagnostic data". I dagsläget händer inget om man klickar på dessa alternativ, men allt talar för att funktionen snart blir skarp i en kommande version av Windows 10 och att de kommer göra det möjligt för användaren att i detalj granska vilka data som samlas in.