Säkerhetsföretaget Malwarebytes är klara med sin rapport över cybersäkerhetsåret 2017, och föga förvånande var det ett riktigt guldår för alla kriminella som använder sig av gisslanprogram. Det skriver Bleepingcomputer.

Läs också: Kund fick ransomware – nu tvingas it-företag betala miljonskadestånd för bristande backup

Enligt rapporten, som bygger på data från Malwarebytes egna produkter, skedde det 90 procent fler ransomware-angrepp mot företag under 2017 än året där innan. Och för privatpersoner ökade gisslanangreppen med 93 procent under samma period.

Den mest intensiva ökningen skedde under september, då antalet gisslanprogram-angrepp var 700 procent fler än samma månad 2016.

Trots de dystra siffrorna finns det glädjebesked i rapporten, för antalet gisslanprogram började så smått att ebba ut under slutet av 2017.

Majoriteten av gisslanprogrammen distribuerades även via klassiska bluffmejl, vilket är enklare att undvika än de varianter som sprider sig själva, som Wannacry.

Läs också: Nytt försvar mot kryptokapningar i Opera på mobilen

Ett annat hot som växte under 2017 var så kallade kryptokapningar, alltså när sajter i hemlighet använder besökarens hårdvara för att utvinna kryptovalutor. Totalt upptäckte Malwarebytes cirka 8 miljoner kryptokapningar om dagen.