När kryptoviruset Notpetya slog till förra året utmålades det danska rederiet Maersk snabbt som en av de stora offren, med en rapporterad förlust på 300 miljoner dollar till följd av störningen.

Läs också: Wannacry, ddos-mani och jättelika dataintrång – här är hackeråret 2017

Företaget har själva varit relativt tysta om angreppet, men i veckan tog företagets ordförande Jim Hagemann Snabe bladet från munnen och berättade om händelsen.

Enligt honom ska gisslanprogrammet tvingat fram en ominstallation av företaget totala it-infrasttruktur, vilket innefattar 4 000 servrar och 45 000 datorer. Det skriver Zdnet.

"Tänk er ett företag som har skepp med 10 till 20 tusen containrar på väg in i hamnen var femtonde minut, i tio dagar, samtidigt som du inte har någon it. Det är nästan omöjligt att föreställa sig", sa Jim Hagemann Snabe under World Economic Forum i Davos.

Trots den monumentala uppgiften lyckades Maersk bra med att hålla sig flytande, då Jim Hagemann Snabe uppskattar att hela 80 procent av verksamheten kunde täckas upp av manuellt arbete under de tio dagar som tekniken låg nere.

Läs också: Kund fick ransomware – nu tvingas it-företag betala miljonskadestånd för bristande backup

Dock medger han att rederiet nu tar betydligt allvarligare på sin cybersäkerhet.

”Vi tillhörde genomsnittet när det kom till cybersäkerhet, precis som många andra företag. Det blev ett uppvaknande om att inte enbart vara bra, utan också att ha cybersäkerhet som en konkurrensfördel”.