Microsofts app Ink to Code befinner sig fortfarande på experimentstadiet. Den körs på Windows 10 och kan användas för att designa användargränssnitt för det operativet och för Android. Apparna som skapas med verktyget är av typen Universal Windows Platform (UWP).

Med Ink to Code ritar man ”trådskisser” (wireframe sketches) som kan exporteras till Visual Studio. Ett tänkt användningsområde är att flera utvecklare ska kunna samarbeta kring användargränssnitt. Det är inte minst tänkt att utjämna skillnaderna mellan personer med olika grader av teknisk kunskap.

I nuläget går det rita visuella element som rubriker (labels), textrutor och bilder. Ink to Code har skapats av Microsoft Garage, en avdelning för experimentprojekt.

Läs också: Låt Angular styra interaktionen i din app

En fördel med ett ritverktyg med kopplingar till ett utvecklingsverktyg är att det blir enklare att skapa mer funktionalitet i ett användargränssnitt än att enbart rita utseendet. Det gör att man kan utforska en idé mer i detalj. Om man använder ett vanligt ritverktyg för att göra en prototyp blir det betydligt krångligare.

Faran med kopplingen mellan ritverktyget och utvecklingsverktyget är förstås att man kan bli frestad att börja bygga den riktiga applikationen på prototypen av användargränssnittet. I de flesta fall torde det vara smartare att börja om från början när man fått ett grepp om idéer för användargränssnittet.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »