It-säkerhetsansvariga världen över har fått en ny fiende att frukta - det illvilliga hackarverktyget Autosploit, som med hjälp av sökmotorn Shodan.io och databasen Metasploit ger oerfarna hackare möjligheten att automatisera angrepp. Det skriver The Register.

Autosploit utgår från tre moment: först letas ett oskyddat mål upp via Shodan, sedan hittas en lämplig angreppsmetod i databasen Metasploit och till sist utförs angreppet.

”Det finns ingen legitim anledning till att ge massutnyttjandet av publika system till script kiddies (slang för hackare som själva saknar kunskap och i stället kopierar andra. Reds anm.). Bara för att du kan göra något betyder inte att det är smart att göra det. Det här kommer bara sluta i tårar”, skriver Richard Bejtlich, grundare av Tao Security, på Twitter.

Läs också: Deepfakes är det läskigaste på nätet just nu – och ett tydligt exempel på riskerna med AI

Pseudonymen Vector, som ligger bakom Autosploit, är dock betydligt mer liberal i sitt synsätt.

”Precis som med allting annat kan det användas för gott och ont. Ansvaret ligger hos personen som använder det. Jag kommer inte agera gatekeeper för informationen. Jag tycker att informationen ska vara fri och jag är ett fan av open source rent generellt”, säger Vector till The Register.