Först lite goda nyheter för folk som inte har hunnit uppgradera från Java SE 8. Oracle meddelar att supporten för JDK 8 (Java Development Kit) förlängs. Det är Oracles egen implementation av plattformen Java SE 8, alltså den näst nyaste versionen av grundplattformen för Java-miljön (och språket).

Tidigare var det september i år som var slutstation för publika uppdateringar av JDK 8, men nu är det minst januari 2019 som gäller för företagsanvändning.

Samtidigt ska man vara medveten om att stödet för JDK 9, alltså Oracles implementation av Java SE 9, blir kortvarigt. Publika uppdateringar ska upphöra redan i mars i år då nästa version (Java SE 10 eller 18.3 som det också kallas) ska komma.

Läs också: Det är aldrig för sent att bli utvecklare – Helena bytte spår vid 38

Uppdateringar för version 10 ska upphöra redan i september, då lanseringen av version 11 (18.9) är planerad. Det innebär alltså att version 8 kommer att överleva inte bara version 9, utan även version 10.

Hur hänger allt det här ihop?

För det första så gör Oracle en kraftansträngning för att få Javaanvändare att snabbt uppgradera till nya versioner. Det finns flera skäl till det, varav en del också gynnar användare, även om det kan kännas jobbigt att behöva uppgradera Javaversioner ofta.

För Oracles del vore det naturligtvis skönt att slippa ha en användarskara spridd på flera olika versioner av plattformen. Drömmen är att alla uppgraderar till den senaste versionen så snabbt som möjligt.

Rent konkret borde logiken vara att steget från Java 8 till 9 är väldigt stort, på grund av delvis ny struktur för Javaplattformen. Därför förlänger Oracle livet för Java 8. Det blir helt enkelt för jobbigt för vissa att uppgradera.

Läs också: Så kommer du snabbast igång med Node

Men om man har tagit steget till version 9, så blir det inte så jobbigt att gå till version 10, och så vidare. Det här innebär att vi får två typer av Java-användare under det kommande året: de som kör vidare med version 8 och de som kör den senaste versionen, vilken den än är.

Om Oracles strategi fungerar så blir hanteringen av Javaplattformen enklare för företaget. Men då krävs det verkligen att de återkommande uppdateringarna (från 9 till 10 och från 10 till 11) blir smärtfria.

Med tanke på turbulensen som råder kring serverversionen av Java, Java EE, så ser det rätt krångligt ut att hänga med i svängarna.