I helgen var det 20 år sedan begreppet open source myntades, av den blivande organisationen Open Source Initiative (OSI). I samband med jubileet framkommer det att det inte var den kände programmeraren Eric Raymond som kom på benämningen open source, vilket säkert många tror.

Det visar sig i stället vara en kvinna som heter Christine Peterson som kom på benämningen open source. Hon är medgrundare av organisationen Foresight Institute i USA. Foresight Institute ägnar sig inte åt it, utan åt nanoteknik, till exempel att arrangera konferenser.

Hur hänger det här ihop?

I ett blogginlägg berättar Christine Peterson om hur hon för 20 år sedan irriterade sig på att det inte fanns något bra namn på mjukvara som inte följde traditionella kommersiella licenser. Begreppet ”free software” brukade till exempel leda till improduktiva diskussioner om ölpriser (undertecknad hittar inte på det här, det är Christine Peterson som berättar det).

Läs också: Barcelona ratar Microsoft för öppen källkod

Hur som helst, 2 februari 1998 var Eric Raymond på besök hos den då stora webbläsarleverantören Netscape. Anledningen var att han skulle hjälpa till med att lansera källkoden till Netscapes webbläsare som ”fri mjukvara”.

Christine Peterson var med på mötet. Ett begrepp som diskuterades ska ha varit "source code available software”. Senare nämndes flera alternativ, som till exempel "cooperatively developed".

Dagarna efter det mötet ska Christine Peterson ha kommit på begreppet ”open source”, som hon började använda under samtal med andra som var intresserade av fri mjukvara och källkod som var fritt tillgänglig.

Den 5 februari 1998 samlades folk, inklusive Christine Peterson, på ett möte hos VA Research. Eftersom Christine Peterson inte var programmerare kände hon att hon skulle få svårt att få gehör för sitt förslag om ”open source”. Så hon lyckades övertyga en av programmerarna som var med, Todd Anderson, att stödja hennes förslag.

Läs också: Öppen källkod bär skulden för massor av sårbarheter i mjukvara

Och resten, ska alltså, vara historia. En mycket lyckad benämning på en ny typ av mjukvara var född.

Det må vara hur det vill med skapandet av begreppet open source. De flesta borde kunna enas om att det i alla fall är bättre än "source code available software”.