I ett försök att dra nytta företagets breda produktutbud tillkännager Intel att 2018 ska bli året då den traditionella, mekaniska hårddisken ersätts av nyare lösningar. Det handlar dels om flashdiskar av typen ssd (solid-state drive), dels om minne av typen Optane.

Optane kan beskrivas som ett mellanting mellan traditionellt minne (dram) och flashminne, och kan användas som ersättare för båda. I det ena fallet handlar det om minne som är beständigt, i det andra fallet om lagring som är väldigt snabb.

Som planen ser ut nu tänker sig Intel att lokal lagring på persondatorer ska ersättas av dels molnlagring baserad på flashdiskar, dels lokal lagring baserad på Optane, skriver PC World. Anledningen att använda Optane för lokal lagring på persondatorer är naturligtvis kraftigt förbättrade prestanda.

Läs ocksåNu kommer minnet som också är en processor

Det scenario Intel beskriver är att lokala Optanediskar i persondatorerna fungerar som cacheminne för data som lagras på flashdiskar på molntjänster. För att det här ska fungera optimalt krävs snabba förbindelser, av typen 5g, till lagringstjänster i molnet.

En tänkt fördel med en sådan arkitektur är att användare blir mer flexibla vad gäller vilka klientenheter de använder. Det ska gå väldigt snabbt att ladda ner hela sin arbetsmiljö från en molntjänst, till en ny klientenhet.

Rent produktmässigt märks planer på flashdiskar på en och två terabyte, av ungefär samma typ som Intels 760P (upp till 512 GB i dag). På den här marknaden finns det gott om konkurrens för Intel, så man kan inte räkna med att skaffa sig en central position enbart med hjälp av flashdiskar.

Läs också: Spotify rustar inför börsen – gör fortfarande miljardförluster

Vad gäller Optane märks till exempel 800P som är en liten enhet som rymmer upp till 118 GB. Den ska göras tillgänglig för konsumenter inom några månader. Så småningom kommer det enheter med högre kapacitet, det pratas redan nu om 1,5 terabyte.

Intels trumfkort är att konkurrenter som AMD inte har någon motsvarighet till Optane i sina sortiment. Om Intel kan knyta samman olika komponenter som kretsuppsättningar med processorer, flashdiskar och Optaneenheter, tätt, så är förhoppningen att sälja flera typer av komponenter.