Google kommer att införa restriktioner på hur mycket processorkraft som bakomliggande Javascript-kod får ta del av i webbläsaren Chrome. Det rapporter Bleeping computer som i sin tur hänvisar till ett internt Google-dokument.

Läs också: Hotet från kryptokapningar växer dagligen – botnätverk som slår mot Android upptäckt

Om informationen stämmer skulle det innebära ett stort bakslag för alla cyberkriminella som hoppat på den växande trenden med kryptokapningar, då det är en metod som använder sig av just dolda program för att utvinna kryptovalutor från ovetande användares datorer.

Enligt dokumentet kommer bakomliggande kod enbart få ta del av en procent av den totala processorkraften, vilket kanske inte blir den sista spiken i kistan för kaparna men som kommer att sinka deras tempo avsevärt.

”Målet med det här ingripandet är att förhindra kod (särskilt skadlig sådan) från att påverka surfupplevelsen negativt och batteritiden för arbete som användaren inte märker av. Ingripandet kommer också ta i tu med de allt mer vanliga skripts som använder sig av energikrävande beräkningar utan användarens samtycke (Så kallade kryptokapnignar)”, skriver Google i det dokument som Bleeping computer kommit över.

Läs också: Nytt försvar mot kryptokapningar i Opera på mobilen

Kryptokapningar har den senaste tiden blivit allt mer populärt bland cyberkriminella då metoden ger större avkastning än gisslanprogram samtidigt som risken för att upptäckas är relativt låg. Förra året uppskattade säkerhetsföretaget Malwarebytes att det skedde cirka 8 miljoner kapningar om dagen och enligt experterna kommer antalet med största sannolikhet att stiga i år.