Google vill att så många sajter som möjligt ska använda sig av internetprotokollet https som erbjuder internetanvändarna ett visst skydd mot avlyssning och manipulation. Därför kommer deras webbläsare Chrome från och med juli att börja varna för sajter som saknar protokollet. Det skriver Venturebeat.

"Chromes nya gränssnitt kommer att hjälpa användarna att förstå att http-sajter inte är säkra, samtidigt som det för webben mot det mer säkra https som grundläge. Https är enklare och billigare än någonsin tidigare, och det låser upp både prestandaförbättringar och kraftfulla nya funktioner som varit för känsliga för http", skriver Google i ett uttalande.

Läs också: Webbläsaren Chrome får ett nytt vapen mot kryptokaparna

Det här är inte första gången som Google försökt styra sajter mot https, redan förra året började Chrome varna användarna för att sajter som hanterade kreditkortsnummer utan https inte var säkra.

En som gillar Googles besked är Anne-Marie Eklund Löwinder, informationssäkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige (IIS).

– Genom att varna för sajter som saknar trovärdigt https-certifikat visar man användarna att de inte ska lita på alla sajter de besöker, och att deras surfande kanske inte är så anonymt som de tror, säger Anne-Marie Eklund Löwinder och fortsätter:

– Med det sagt ska man inte heller stirra sig blind på https-certifikaten, för de kan ju vara utfärdade av många olika aktörer med egna motiv. Till exempel kan det röra sig om nationalstater som trots kryptering har certifikat som låter dem spionera.

För att få en överblick över Svenska sajters användande av https brukar IIS göra regelbundna undersökningar, där cirka 800 sajter valts ut då de har en samhällsbärande roll – som sajter tillhörande myndigheter, kommuner och vissa mediehus med flera.

Läs också: Genombrott för https på webben – därför ska du säkra din sajt

– Vid de här kontrollerna har vi sett att cirka 79 procent använder sig av https och det är ungefär samma siffra vi får när vi jämfört med 10 000 slumpvist utvalda sajter, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Internetstiftelsens siffror stämmer även bra överens med hur det ser ut globalt, för enligt Google sker mer än 78 procent av alla Chrome-trafik idag på sajter som har https.