Det nyupptäckta gisslanprogrammet Shurl0ckr är en mästare på att undvika antivirusprogram och kan utan problem smita förbi de säkerhetsparametrar som finns implementerade i Google Drive och Microsofts Sharepoint. Det skriver Threatpost.

Läs också: 2017 ett kanonår för cyberkriminella – rekordmycket ransomware

Att molntjänster, som Google Drive och Sharepoint, inte lyckas snappa upp hotet är väldigt allvarligt då det kan föra med sig att programmet sprids vidare till andra.

”Problemet med att infekterade filer kan ta sig förbi klienternas försvar är att de laddas upp på molnet och sedan laddas ned eller delas till andra datorer. Google och Microsoft saluför molnbaserad skanning efter virus och skadliga program men de kan inte upptäcka ett ransomware, det är ett problem”, säger Salim Hafid, säkerhetsforskare vid Bitglass som upptäckte Shurl0ckr.

Threatpost har kontaktat Google och Microsoft för en kommentar om upptäckten. Google har ännu inte svarat men Microsoft uppger att de tittar närmare på Bitglass rapport.

Läs också: Så mycket lägger Google på att belöna buggjägare

Enligt Bitglass är det inte bara Google och Microsoft som har svårt att upptäcka programmet utan hela 50 procent av alla antivirusprogram som forskarna testade misslyckades med samma uppgift.